Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

Приметили сте ОСИП ИСПОД ГРУДИ? Ово може бити само последица знојења, али и могући симптом озбиљнијих болести

Осип испод груди најчешће није опасан и повезан је са појачаним знојењем у овој области, међутим постоје и други разлози који то могу изазвати

1661707419_female-g3b3c1d7f2_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Осип испод груди може бити узрокован из више разлога. У већини случајева, то је повезано са неким стањима која нису опасна и која се лако лече. Често се осип испод дојке јавља због прекомерног знојења у овој области. Такође може бити узроковано ношењем погрешног грудњака. Међутим, то може бити и симптом канцера.

Дојка је модификована знојна жлезда прекривена кожом. Има сложену структуру, која се трансформише под утицајем одређених физиолошких стимулуса. Кожа дојке обавља функцију заштите, регулације температуре и метаболизма.

Прочитајте још: Некада је КРЧЕЊЕ ЦРЕВА сигнал за озбиљан проблем: Ова појава може бити много више од осећаја ГЛАДИ

У већини случајева, осип испод дојке је повезан са проблемима коже у овој области. По правилу се појављује црвенкасто-браон осип, који сврби и сврби. Понекад постоји и суппуратион и формирање краста. Може се појавити и непријатан мирис.

Узроци осипа испод дојке

Најчешће, осип испод дојке је узрокован прекомерним знојењем или иритацијом коже. Временом, то може довести до бактеријских или гљивичних инфекција. Постоје и друге врсте болести које узрокују овај симптом.

Милијарија се јавља када су знојне жлезде блокиране. У овом случају, зној не може изаћи на површину коже. Као резултат, развија се запаљење и појављује се осип. Обично се дешава када је веома вруће и у већини случајева није потребно лечење.

Прочитајте још: Хранљиви састојак неопходан свима после 50. године: Налази се у широком спектру воћа и поврћа

Кандидијаза је инфекција узрокована гљивицом квасца Цандида спп. Ово је један од честих узрока осипа испод дојки, јер је ово место топло и влажно, што погодује размножавању микроорганизма. Настају пликови и мале пукотине које јако сврбе. Кандидијаза се скоро увек лечи антифунгалним кремама.

Рингворм је инфекција узрокована гљивицом у спољашњем слоју коже. Храни се мртвим кератином, који је протеин присутан у ноктима, коси и кожи. Главни симптом су округле мрље са црвеним прстеновима. Третира се антифунгалним кремама без рецепта.

Опасност од канцера
Осип испод груди може бити знак запаљеног рака дојке. Ово је веома редак онколошки модалитет.Други повезани симптоми су кора од поморанџе, црвена или ружичаста кожа и изврнута брадавица. У овом случају може бити индикована хемотерапија, терапија зрачењем или операција.

Осип испод дојки се понекад јавља због алергијске реакције на лек, полен биљака, уједе инсеката итд. На кожи се појављује уртикарија, коју карактерише интензивно свраб црвене кврге које постају беле када се притисну. Ово се обично лечи антихистаминицима.

Прочитајте још: Чува срце и убрзава метаболизам: Ево због чега је добро бити чашу ЈЕЧМЕНЕ ВОДЕ

Атопијски дерматитис је аутоимуна болест позната и као екцем. Одликује се појавом црвених или црвенкасто-сивих мрља на различитим деловима тела, укључујући и испод дојке. Могу се формирати и мале папуле испуњене течношћу. Изливају и формирају коре. Влажење коже је неопходна мера за спречавање овог стања.

Реверзна псоријаза је још једна аутоимуна болест која може изазвати осип испод груди. Ово је хронична патологија која узрокује појаву црвених глатких тачака у наборима коже. Љускаве тачке које се јављају са обичном псоријазом у овом случају неће бити.

Хиперхидроза је болест у којој знојне жлезде производе више зноја него што је потребно. Повећано знојење ствара погодне услове за репродукцију различитих микроба. Третирани антиперспирантима за тело. У најтежим случајевима може бити индиковано хируршко уклањање знојних жлезда.

Хаилеи-Хаилеи болест је наследна и ретка. Изазива хронични осип са пликовима. Она се појављује и нестаје без икаквог разлога. У средњем року, кожа може постати крута и сува, што доводи до болних пукотина. Болест се лечи антибиотицима и кортикостероидним кремама или мастима.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas