· · Komentari: 0

Čuva srce i ubrzava metabolizam: Evo zbog čega je dobro biti čašu JEČMENE VODE

Ukoliko je konzumirate svaki dan, sačuvaćete vaše zdravlje

1661251482_jecam-.jpg
Foto: Profimedia

Ječam sadrži veliku količinu vlakana, koji se ne mogu rastvoriti u vodi, tako da oni doprinose regulisanju lošeg holestreola u krvi i rešavaju kardiovaskularne probleme. Doprinose boljoj cirkulaciji i pročišćenju krvnih sudova.

Pročitajte još: Napitak od borovnice za poboljšanje funkcija mozga i mršavljenje: Blagotvorno deluje na ceo organizam

Pored toga, ječmena voda čuva srce i time što preventivno deluje na nastanak arteroskleroze.

Ječmena voda pokazala se učinkovita i u procesu zdravog mršavljenja. Sadrži dosta vlakana i održaće vas sitima duže vreme. Ovaj napitak ubrzava i metabolizam masnoća.

Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan. Budući da je alkalne prirode i da je bogata vlaknima, ječmena voda je odlična za zdravlje sistema za probavu i pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa.

Ječmena voda se preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa jer pomaže u stabilizovanju nivoa glukoze u krvi. Takođe, ječam smanjuje rizik od gojaznosti i tako deluje preventivno na pojavu dijabetesa tipa 2.

Ječmena voda pomaže u izbacivanju toksina iz tela i time kožu održava zdravom i blistavom. Pored toga, ječam sadrži sastojak azelaik koji efikasno deluje protiv akni i smanjuje upale. Antioksidansi u ječmu sprečavaju slobodne radikale da oštete ćelije i tako odlažu pojavu znakova starenja na koži.

Forto: Profimedia

Ječmenu vodu možete koristiti i kao masku. Nanesite je na lice, ostavite da deluje 10 minuta, pa isperite.

S obzirom na to da je diuretik, nemojte piti više od šest čaša ječmene vode na dan. Ovo piće sadrži gluten, pa se ne preporučuje osobama koje su intolerantne na ovaj protein.

Kako pripremiti ječmenu vodu

Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje četiri sata dok semenke ne nabujaju. Procedite ječam i pomešajte šoljicu ječma i 750 mililitara vode. Stavite na vatru i kuvajte dok ne počne ključati, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno na laganoj vatri da ključa oko 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Pročitajte još: Otkrivamo šta da radite ukoliko ste preterali sa nezdravom hranom: Ovo je najbolji DETOKS

Ostavite da se ohladi, pa procedite. Pijte jednu do dve šoljice proceđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus ovog napitka, dodajte malo limunovog soka ili meda.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.