Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОРЛ СПЕЦИЈАЛИСТА

Реагујте на време - сливање секрета може угрозити здравље

Пацијенти се често жале на осећај трајног присуства секрета у грлу, као и на осећај као да постоји неко страно тело у ждрелу, које их упорно тера на накашљавање, што може довести до физичке исцрпљености

1614596601_Gacesa-prof.jpg
Фото: Промо/Др Дејан Гаћеша
Oglas

Током јесење или зимске сезоне често нас мучи сливање секрета, гребање у грлу и кашаљ. Др Дејан Гаћеша, специјалиста оториноларингологије са дугогодишњим радним искуством, упозорава да сливање секрета и кашаљ могу угрозити здравље одраслих особа и деце.

Пацијенти се често жале на осећај трајног присуства секрета у грлу, као и на осећај као да постоји неко страно тело у ждрелу, које их упорно тера на накашљавање, што може довести до физичке исцрпљености. У току дана присутна је појачана потреба за узимањем течности и испирањем грла, а због запушености носа употреба капи и спрејева за нос се неретко продужава више него што је то прописано. Ове особе неретко прибегавају самоиницијативном узимању антибиотика.

Најчешћи узрок сливања секрета су запаљење синуса са или без полипа, хронични ринитис (алергијски и неалергијски), као и враћање желудачног киселог садржаја у ждрело и задње делове носне шупљине.
Кашаљ, као један од наведених симптома значајно може да наруши квалитет живота. Да би се приступило адекватном лечењу, морамо установити које то болести и стања утичу на појаву кашља. Најчешће кашаљ бива покренут неким видом механичке иритације попут удисања различитих честица, полена, прашине или различитих иритантних испарења, дуванског дима, те врло често у зимском периоду, удисањем хладног ваздуха.

Трајање кашља је такође један од параметара који одређује терапијски приступ. Код краткотрајног кашља, проузрокованог вирусним инфекцијама, кашаљ је праћен појачаном секрецијом из носа, осећајем запушености носа, постназалним сливањем, кијавицом, ослабљеним чулом мириса, повишеном температуром, болом у мишићима и малаксалошћу.

Често међутим, симптоми прехладе могу да личе на симптоме хроничног ринитиса или акутног бактеријског риносинузитиса, који захтевају другачији дијагностички и терапијски приступ.

Хронични кашаљ представља један од најтежих симптома у клиничкој пракси за дијагностику и лечење. Траје дуже од 12 недеља (три месеца).

Обзиром да низ узрока у мањој или већој мери може довести до његовог настанка, тиме је и изазов у његовом лечењу већи. Као неки од узрочника хроничног кашља, наводе се честице из спољашње средине, пушење, стомачне тегобе у виду рефлукса желудачног садржаја, лекови (АЦЕ-инхибитори и бета блокатори).

Нажалост, уз све дијагностичке и терапијске процедуре, врло често се узрок кашља никада не утврди. Ипак, као најчешћи узрочници наводе се рефлукс и сливање секрета из носно-синусног подручја.

У дечијем узрасту су манифестације сличне, али се чешће компликују услед увећања трећег крајника и секреторних запаљења средњег ува. Хронично запаљење се манифестује ослабљеним слухом, хркањем, као и поремећајем сна са краткотрајним прекидом дисања. Упорно постназално сливање у дечијем узрасту може довести до запаљења дисајних путева (гркљана, душника, бронхија и плућа), наводи др Гаћеша.

Принцип лечења подразумева примену терапије која елиминише узрок настанка кашља, нпр. узимање антибиотика. Такође, примењују се и антитусици, и препарати који ублажавају кашаљ и облажу дисајне путеве. Код сувог, надражајног кашља углавном се примењују природни производи на бази меда, прополиса и белог слеза, да би се спречиле даље компликације, док код кашља са секретом примењујемо производе који разлажу секрет и олакшавају искашљавање и елиминацију секрета из дисајних путева.

Код одраслих и деце који имају сливање секрета, мучи их шлајм и кашаљ, и склони су респираторним инфекцијама, моја препорука је ПропоМуцил® са органским медом, истиче др Гаћеша. Активни састојци ПропоМуцила® са органским медом помажу лакше искашљавање и смањују тежину и помажу код симптома грипа и других вирусних обољења дисајног система. Истовремено доприносе појачавању имунитета и делују као антиоксиданс у борби против штетних радикала.

Препоручујем истовремено и примену ПропоМуцил® Пхyсио изотоничног или хипертоничног спреја за нос који доприносе избацивању секрета и смањују сувоћу слузнице носа. Употреба спреја за нос може допринети ублажавању отока слузнице, олакшати дисање и смањити постназалну секрецију.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas