Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

САВЕТИ НУТРИЦИОНИСТА: Ево колико воде дневно треба да унесете у организам

Погледајте колико заправо воде треба да попијете у току дана

1688306165_voda.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Многи су свесни да је важно пити воду, али се често сусрећемо са разним теоријама и теоремама колико воде заправо треба да унесемо.

Најчешћа теорија јесте она о "8 чаша воде дневно", која већини људи звучи неизводљиво. Међутим, нутриционисткиња Марија Ђурковић открива шта се заправо крије иза те реченице:

- Сигурна сам да знате за оно чувено правило "8 чаша воде на дан", али требало би да знате и да је оно погрешно. 

Када вам дајем било какав савет везано за исхрану, увек нагласим да је реч о општим препорукама и да исте количине хране не могу бити идеалне за свакога.

А сада узмите у обзир да вода чини најмање 60 посто тела одраслог човека и да је потребна свим живим ћелијама у нашем организму, како би функционисале правилно.

Без хране би човек могао да издржи и до три недеље, али без воде само 4 дана (без излагања сунцу и топлоти, највише 7). То нам говори колико је вода важна - каже нутриционисткиња и додаје:

- На питања која ми пречесто постављате о детокс напицима, а на која вам ја сваки пут одговорим да не постоје и да организам сам врши ту функцију, можда би било исправније одговорити да је тај напитак - вода. Она је тај погон за правилан рад органа и то "чудо" које тражите.

Колико нам је воде уопште потребно, ако је правило 8 чаша погрешно?

Као и за храну, и за воду се препоруке разликују, а најисправнији прорачун направићете ако рачунате да је то 30-35 мл, по килограму телесне масе.

Том рачуницом, 8 чаша би одговарало особи од 60-70 кг, али ако сте тежи, треба да повећате унос.

Можда вам то звучи много, али не заборавите да воду уносимо и кроз храну, пре свега воће и поврће. Ако се храните здраво и обезбеђујете довољне количине ових намирница, кроз њих обезбедите око 20-30 посто препорученог дневног уноса воде - истиче нутриционисткиња.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas