Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: Никада не треба пити воду са ЧЕСМЕ У КУПАТИЛУ ако живите у ОВАКВОЈ КУЋИ

Да ли вам је икада речено да никада не треба да пијете из славине у купатилу? Чини се да се одговор увелико разликује између домаћинстава - а очигледно и истина иза приче старих жена.

1644519031_water-g2818ee7b0_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Неки од нас су одрастали тако што су им родитељи говорили да увек треба да идемо у кухињу ако желимо чашу воде, али други су одгајани не знајући разлику. Према Гласгов Ливе-у, истина зависи од врсте куће у којој живите и одакле долази вода у вашем купатилу.

Дакле, да ли је безбедно пити воду из купатила?

У многим старијим домовима, вода коју нађете у свом купатилу обично се чува у резервоару у поткровљу, што значи да није свежа из мреже као што је она коју добијате у кухињи. Али већи проблем је присуство оловних цеви у старим домовима, јер се то може растворити у води за пиће и може бити невероватно опасно - посебно за бебе и децу.

Прочитајте још: Који делови ПИЛЕТИНЕ садрже НАЈВИШЕ БАКТЕРИЈА И ПАРАЗИТА? Један проблематичан део сви волимо да једемо

Вода која долази директно из мреже још није имала времена да апсорбује олово из цеви, али другачија је прича у купатилу, где комбинација олова и резервоара за воду може бити штетна по ваше здравље.

Дакле, оно што заиста треба да знате када је у питању вода за пиће из купатила је колико је стара ваша кућа. Модерни домови су обично опремљени бакарним или пластичним цевима, тако да би требало да буде у реду да пијете из славине у купатилу ако је таква и ваша кућа.

Топла вода се често складишти у резервоарима који се могу много пута загревати и хладити и могу довести до раста бактерија као што је легионела 

Џули Спинкс, из ВатерСафе-а, рекла је 2018. године: „Водовод у домовима је одговорност власника куће, тако да позивамо сва домаћинства да проведу неколико минута проверавајући да ли имају оловне цеви.

„Да бисмо заштитили здравље, препоручили бисмо замену оловних цеви које снабдевају пијаћом водом купатила и кухиње са бакарним или пластичним.

Када треба избегавати да пијете из славине у купатилу?

Према  The Water Professor, старе цеви и резервоари за воду нису једини разлози због којих бисте можда желели да избегнете искушење да устанете из кревета и кренете право у купатило.

Ако користите филтрирану воду из кухињске славине да бисте побољшали квалитет воде за пиће, вероватно желите да се клоните купатила, јер ова вода неће бити филтрирана. Такође би требало да избегавате славину у купатилу ако сте инсталирали омекшивач воде да бисте спречили туширање или купање у тврдој води. То је зато што је тврда вода безбедна за пиће, али процес омекшавања воде може довести до високог нивоа натријума у ​​води из вашег купатила.

И без обзира из које собе добијате воду, она никада не би требало да буде са топле чесме. Топла вода се често складишти у резервоарима који се могу много пута загревати и хладити и могу довести до раста бактерија као што је легионела – зато увек бирајте хладну славину. На крају, Професор воде тврди да је мало вероватно да ће вас убити пијење воде из купатила из чесме, али није најбољег квалитета који би могао бити, а кухиња је далеко безбеднија опција.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas