Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВЕ О ЛЕЧЕЊУ КАТАРАКТЕ „Пацијенти након операције могу имати бољи вид него икада пре“ (ВИДЕО)

Проф. др Зора Игњатовић о најчешћој хируршкој интервенцији

1672063764_Foto-Shutterstock-katarakta.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

„Једини начин лечења катаракте и дан данас је операција. Прави моменат за интервенцију је када особа има сметње попут умањења вида, смањења оштрине вида, замагљења или забљештења, понекад и дуплирања слике. С обзиром на то да је болест прогресивна, уколико се ништа не предузме, може доћи до тога да пацијент само примећује светлост, што доводи до тога да он не може самостално да се креће и обавља свакодневне активности“, истиче проф. др Зора Игњатовић из Милош клинике у шестој епизоди серијала МедиГроуп Препорука.

Припрема за операцију

Проф. др Зора Игњатовић наводи да се операција катаракте изводи амбулантно, у једном дану, након што се обави цела офталмолошка дијагностика и основни интернистички преглед. Преоперативна припрема подразумева ширење зеница, а само око се испира антисептичким растворима, након чега се добија локална анестезија. Више од 90 одсто пацијената оперише се у капљичној анестезији, без икакве ињекције, а мањи број пацијената који има додатне проблеме може да добије локалну, инфилтрациону анестезију.

Фото: МедиГроуп

Десет минута до бољег вида

“Сама операција траје десетак минута и подразумева један мали рез на рожњачи, величине око 2.4 милиметра, након чега није потребно никакво шивење. Улазимо у око, отварамо предњу капсулу сочива, а затим ултразвучном сондом уситнимо то сочиво и уклањамо га из ока. Сочиво има предњу и задњу капсулу, а ми одстрањујемо унутрашњи садржај, док задња капсула остаје да носи вештачко сочиво које постављамо на место природног сочива. Након операције, пацијент одмах може да иде кући. Важно је истаћи да ми значајно можемо да побољшамо квалитет вида пацијента, па тако у неким случајевима можемо да постигнемо бољи вид него што је особа имала икада у животу”, тврди проф. др Игњатовић.

 

Након ове операције, која представља најчешћу хируршку интервенцију на људском телу, контрола интраокуларног притиска препоручује се за седам дана.

 

Где се обавља операција катаракте?

Проф. др Игњатовић објашњава због чега је Милош клиника најбоља адреса не само за операцију катаракте, већ за решавање свих проблема са видом.

„Са више од 20 година искуства, нашим пацијентима можемо да пружимо све оно што савремена офталмологија омогућава. Имамо искусне офталмологе и врхунске хирурге, који заједно са инструментаркама, анестетичарима, анестезиолозима и медицинским сестрама чине уигран тим, максимално усмерен на пацијента. Континуирано се усавршавамо, а од наших добављача у најкраћем року добијамо све што се појави на америчком и европском тржишту“.

Захваљујући свему томе, како закључује проф. др Игњатовић, омогућено је лечење свих стања, од болести задњег сегмента ока, мрежњаче и рожњаче, укључујући и трансплатацију рожњаче, до ласерског скидања диоптрије, уградње мултифокалних сочива, лечења разрокости и пружања других офтамолошких услуга.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas