Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
савети

Уганули сте ЗГЛОБ: Шта никако не смете да радите

Уколико сте уганули скочни зглоб опоравак зависи од тежине повреде.

1605803742_Depositphotos_72655697_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

У сваком случају неопходно је мировање и стрпљење, јер прерано ослањање на ногу може да доведе до нове повреде и хроничног проблема.

Доктор Никола Рогановић, физијатар, каже да је код благог уганућа за излечење обично потребно од седам до 21 дан мировања, код средње тешког између три и четири недеље, а код тешког три до шест месеци:

Прочитајте још: Вежбе које чувају виталност и враћају енергију

- Мировање подразумева избегавање покрета који доводе до болова и отицања, док нехируршке мере подразумевају подизање ноге, стављање леда на отечени зглоб, непосредно након повреде током петнаестак минута уз понављање на два до три сата, као и бандажирање компресивним еластичним завојем.

Осим мировања и бандажирања, за болове и оток потребни су лекови.

Не сме се прерано започети са ослањањем на њега и кретањем.

- Примена нестероидних антиреуматика који смањују оток и бол, као и спровођење физикалне терапије су веома значајни за убрзање опоравка - каже др Рогановић. - Некада је потребна и примена штака, а код тешких повреда и имобилизација зглоба, па чак и хируршка интервенција.

Иако је циљ што пре повратити функцију оштећеног зглоба, не сме се прерано започети са ослањањем на њега и кретањем јер то може узроковати поновну повреду и хронични проблем.

Прочитајте још: Не бацајте паре! Направите сами БОМБОНЕ ПРОТИВ КАШАЉА (ВИДЕО)

- Зато степен уганућа утиче на одлуку о томе када ће се поновно почети са активацијом зглоба и на који начин - каже наш саговорник. - Најбоље је да ту процену направи специјалиста физикалне медицине који ће дати и предлог за одређене

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas