Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОВРЕДА

Доктор Никола даје одговор на питање: Колико дана се опоравља УГАНУТА нога

Уколико сте уганули скочни зглоб опоравак зависи од тежине повреде, а доктор Рогановић зна тачно колико.

1606833745_Depositphotos_168415984_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

У сваком случају неопходно је мировање и стрпљење, јер прерано ослањање на ногу може да доведе до нове повреде и хроничног проблема.

Прочитајте још: Отишао код доктора и сазнао да му је остало ПОЛА САТА ЖИВОТА!

Доктор Никола Рогановић, физијатар, каже да је код благог уганућа за излечење обично потребно од седам до 21 дан мировања, код средње тешког између три и четири недеље, а код тешког три до шест месеци:

- Мировање подразумева избегавање покрета који доводе до болова и отицања, док нехируршке мере подразумевају подизање ноге, стављање леда на отечени зглоб, непосредно након повреде током петнаестак минута уз понављање на два до три сата, као и бандажирање компресивним еластичним завојем.

Мировање, бандажирање и лекови, па терапија

Осим мировања и бандажирања, за болове и оток потребни су лекови.

- Примена нестероидних антиреуматика који смањују оток и бол, као и спровођење физикалне терапије су веома значајни за убрзање опоравка - каже др Рогановић. - Некада је потребна и примена штака, а код тешких повреда и имобилизација зглоба, па чак и хируршка интервенција.

Прочитајте још: ИСХРАНА која ће смањити ризик од дијабетеса код жена

Иако је циљ што пре повратити функцију оштећеног зглоба, не сме се прерано започети са ослањањем на њега и кретањем јер то може узроковати поновну повреду и хронични проблем.

- Зато степен уганућа утиче на одлуку о томе када ће се поновно почети са активацијом зглоба и на који начин - каже наш саговорник. - Најбоље је да ту процену направи специјалиста физикалне медицине који ће дати и предлог за одређене облике физикалне терапије укључујући и кинезитерапију, јер нелечено угануће може довести до хроничне нестабилности скочног зглоба па чак и слабости у нози.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas