· · Коментари: 0
КОСТИ

Ултразвук отрива зашто боли зглоб, а лечи га промена животног стила

Упаљени зглобови се успешно лече само ако се промене животне навике.

1616489575_Depositphotos_26498101_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Бол, оток, ограничење покрета, некад и повишена температура и црвенило знаци су упаљеног зглоба. У овом стању једина права помоћ је преглед реуматолога, јер само увид специјалисте може да доведе до откривања узрока проблема и постављања одговарајуће дијагнозе.

Прочитајте још: Нефролог са ВМА упозорава: После ковида многи пацијенти морају на дијализу

Доктор Никола Рогановић, реуматолог, каже да осим клиничког прегледа, лекар мора добро да узме анамнезу пацијента:

Пункција зглоба
Саговорник напомиње да је у неким ситуацијама разлог упале зглоба могуће утврдити и након пункције зглоба са извлачењем течности из њега. Лабораторијском анализом овог садржаја добијају се драгоцени подаци о карактеристикама упале.

- Следећи важан корак је упућивање на лабораторијске анализе, које обично укључују и проверу имунолошких маркера.

Раде се анализе имунолошких маркера.

Уз проверу стања параметара из крви од значајан је и рендгенски снимак.

- Рендген нам је врло важан у дијагностици упаљеног зглоба, али бих нагласио значај добро урађеног ултразвучног прегледа - каже др Рогановић. 

Прочитајте још: Поклања се за 8. март, а вековима се користи као лек против кашља (РЕЦЕПТ)

Савременим ултразвучним апаратима могуће је, без рендгенског зрачења, видети делове зглобне чауре и зглобних површина, уочити степен дегенеративних промена или оштећења зглобних површина, хрскавице и менискуса, присуство цисти или излива у зглоб или изван њега, па чак и карактеристике њиховог садржаја. При томе, овај преглед је безболан, комфоран и нешкодљив.

Ултразвук зглобова је безболан и поуздан.

Када је о лечењу упаљених зглобова реч, реуматолозима је на располагању примена општих мера, лекова, физијатријског лечења и хирургије. Сваки приступ има свој значај, али међу кључним је промена животних навика. Јер, како напомиње доктор Рогановић, нема тог модела лечења који може да помогне у случају претерене телесне тежине, слабе покретљивости и пушења.

Прочитајте још: Истраживање у Вухану показало да се после ковида 6 месеци осећају тегобе

Ове лоше навике нарушавају здравље у целини, а посебно убрзавају пропадање зглобова што узрокује појаву тегоба и бола.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.