Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТРУДНОЋА

Разбијен МИТ о трудноћи и зубима: Истина је ДРУГАЧИЈА

Уврежено мишљење да трудноћа неповољно утиче на здравље зуба, не мора да буде тачно.

1599654578_Depositphotos_139176876_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Уколико трудница посвети довољно пажње зубима, они ће остати здрави и сви на броју. Ако трудница не предузме одговарајуће кораке, стварно се може догодити да остане без једног или више зуба.

Током трудноће неопходно је чешће одлазити на контролу код стоматолога, јер зуби и десни постају рањивији и осетљивији, што се манифестује крварењем и отоком. У тако отеченим и отвореним деснима долази до задржавања остатака хране и стварања денталног плака, главног кривца за појаву каријеса.

Прочитајте још: Фарбате се, а БЕБА је на путу, ПРЕСТАНИТЕ то да радите бар током ПРВА ТРИ МЕСЕЦА! Ово је разлог!

Само рендген - не
Страх од зубара због здравља бебе апсолутно је неоправдан, јер је свака интервенција безбедна, поручују стручњаци. Једино је, због могућих последица по здравље бебе, контраиндиковано рендгенско снимање зуба.

Да се тако нешто не би догодило, већ у првом тромесечју, непосредно након сазнања да је у другом стању, трудница треба да посети стоматолога. Разлог посете може бити лечење каријеса, канала корена зуба или, у најгорем случају, вађење зуба.

Перите зубе и десни после сваког оброка.

Без страха за своје и здравље бебе, трудница може да прихвати и локалну анестезију.

Добра хигијена и мека четкица Фото: Депозитфото

Прочитајте још: ТРУДНИЦЕ које користе КАНАБИС због јутарње мучнине РИЗИКУЈУ страшан ПОРЕМЕЋАЈ

Добра хигијена подразумева редовно прање после сваког оброка. Са редовном хигијеном уста и зуба не сме да се престане, чак и ако је присутно крварење из десни. Хигијена чак мора да се појача четкањем десни и зуба меком четкицом од вештачких влакана. На тај начин ће крварење временом спонтано да престане. Заправо, само интензивна хигијена смањиће могућност настанка каријеса.

Каријес изазива шећер и кисела пљувачка.

Каријес настаје и због неправилне исхране богате шећерима. Уколико се уноси много шећера киселост пљувачке постаје повећана, што за последицу има, опет, појаву овог обољења. Кисела средина је савршена подлога за настанак каријеса, упозоравају стоматолози.

Прочитајте још: Чак и најмања количина АЛКОХОЛА у ТРУДНОЋИ изазива СТРАШНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

Мучнина и повраћање, најчешћи пратиоци трудноће, такође доводе до појаве каријеса. И они повећавају киселост пљувачке, што може да доведе до оштећења глеђи, а након тога и до настанка почетног каријесног жаришта.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ И ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas