· · Коментари: 0

Да ли се будите у току ноћи? Тело вам шаље сигнал да успорите и проверите да ли је са вашим здрављем све у реду

Буђење може бити узроковано стресом или здравственим проблемима

1661849005_profimedia-0665929920.jpg
Фото: Профимедиа

Добар и квалитетан сан је, познато је, важан због општег здравља, али ако се често јавља током дужег временског периода, може резултирати гојазношћу, високим крвним пристиском, појавом дијабетеса и другим здравственим проблемима.

Буђење током ноћи и несаница се у неком периоду живота дешавају скоро сваком, а разлози за прекид сна могу бити различити. Неретко су то бриге које нас море током дана, неки важни животни догађаји о којима мислимо, али узрок могу бити и одређена храна и лекови. Добар и квалитетан сан је, познато је важан, због општег здравља, а дугорочно, ако изостаје често, то може резултирати гојазношћу, високим крвним пристиском, појавом дијабетеса и другим здравстевеним проблемима. Ево неколико најчешћих разлога због којих се будимо ноћу.

Стресни животни догађаји

Нормално је да нешто необично стресно, попут саобрац́ајне несрец́е или губитка посла, утиче на сан и учини да се будимо током ноћи. Ови разлози би требало да избледе када се помирите са новонасталом ситуацијом. Разговарајте са својим лекаром ако вам проблеми са спавањем потрају неко време након озбиљног животног догађаја. Лекови и разговор са психологом или психотерапеутом могу бити од помоц́и.

Буђење током ноћи које узрокују бриге на послу

Бриге које имате на послу могу да утичу и на сан. Да ли сам урадио све што се од мене очекује? Да ли сам свој задатак обавио како би требало? Ако ове мисли почну да се врте у круг , највероватније ће „отерарти“ сан и имаћете проблем са несаницом. Листа обавеза може вам олакшати организацију и ​​смањити стрес. А то би могло значити и бољи ноц́ни сан.

Буђење током ноћи може бити узроковано и неадекватним условима у спавац́ој соби

Да ли је вруц́е и загушљиво у соби? Да ли је кревет удобан? Да ли ваш партнер хрче? Било која од ових ствари може омести ваш сан. Лекар би могао помоц́и код хркања. Након тога, обезбедите место за спавање које је мрачно, тихо, безбедно, удобно и хладно.

Алкохол може бити узрок буђења током ноћи

У почетку може деловати успављујуће, али конзумирање алкохола може да нас пробуди убрзо након тога, понекад више пута. То ремети важну РЕМ фазу сна и може ометати дисање. Такође нас тера на чешће уринирање, што обично значи да морате чешц́е да устанете да бисте отишли ​​​​у купатило. За бољи ноц́ни сан избегавајте да пијете алкохол касно поподне и веће количине течности увече пре спавања.

Кофеин као узрок лошег сна

Има га у чају, кафи, чоколади и многим енергетским пиц́има. Чак и у нормалним дозама, може нас пробудити и смањити квалитет  сна, посебно како старимо. Може имати ефекта на сан ако се конзумира и до осам сати пре спавања. Избегавајте га поподне и увече да бисте видели да ли се ређе будите након одласка на спавање.

Буђење током ноћи могу узроковати и касни оброци

Што касније касније једете нарочито тешку храну, вец́а је вероватноц́а да ц́ете имати проблем са сном. За мирнију ноц́, пробајте лаганију вечеру са мање масти и соли и мање калорија – попут пилетине на жару и поврц́а. Једите раније увече, тако да имате времена за варење. Ако касније будете гладни грицкајте храну која се лако вари, попут тоста или јогурта.

Прочитајте још: Подигните енергију на здравији начин: Уместо јутарње кафе, почните са конзумирањем ових намирница

Лекови могу да утичу на квалитет сна

Стимуланси попут псеудоефедрина који се налази у многим деконгестивима (састојци капи за нос), који се могу добити у апотеци без рецепта могу ометати ваш сан. Постоје и други кривци, као што су лекови за алергије, болести срца, хипертензију, АДХД и Паркинсонову болест. Разговарајте са својим лекаром о прилагођавању или промени лека, ако мислите да утиче на квалитет вашег сна.

Анксиозност и депресија

Ако вас свакодневни догађаји забрињавају више него што би требало, можда имате неки облик анксиозног поремец́аја. Ова врста бриге може ометати ваш сан. Људи који имају депресију  такође могу имати проблема са сном, укључујуц́и буђење усред ноц́и. Разговарајте са својим лекаром о том проблему.

Буђење током ноћи и менопауза

Ако сте жена, менструација вам природно престаје у средњим годинама, а ваше тело полако престаје да производи хормоне прогестерон и естроген. Ово често изазива валунге, где налет адреналина подиже телесну температуру што резултира обимним презнојавањем. Ово вас може пробудити, понекад неколико пута током ноц́и.

Здравствени проблеми

Артритис и бол у леђима могу да нас разбуде. Алергије и астма могу ометати дисање ноц́у. Паркинсонова болест такође може изазвати покрете тела који ометају сан. Алцхајмерова болест узнемирава неке људе и чини да се чешће буде током ноћи.

Апнеја у сну

Ако имате ово стање, дисање се прекида током спавања. Ово може утицати на буђење понекада и неколико пута током ноћи. Иако се тога можда не сец́ате, могли бисте да будете мрзовољни следец́ег дана због недостатка сна. Прекомерна телесна тежина понекад доводи до апнеје у сну, али постоје и други узроци. Лекар може да тестира и да види да ли имате овај проблем и да помогне да га лечите.

Вежбање пре одласка на спавање

Генерално, физичка активност чини да боље спава. Али, ако вежбате непосредно пре спавања, ваше тело производи више кортизола, хормона који вам помаже да останете будни. Ово би могло да утиче на одлагање сна. Ако приметите проблеме са спавањем после вежбања, покушајте да вежбе радите ујутру или барем завршите три сата или више пре него што одете у кревет.

Дигитални уређаји

Превише било каквог вештачког светла након заласка сунца може вам покварити сан. Плаво светло са вашег паметног телефона, лаптопа и других електричних уређаја је посебно лоше за квалитет сна, јер може смањити нивое мелатонина. Најбоље решење је да одложите електронику што је раније могуц́е увече, како би се припремили пред спавање.

Буђење током ноћи и поподневно дремање

Поподневно дремање од 20-так минута може вам помоц́и да изоштрите пажњу и моторичке вештине, посебно ако се осец́ате уморно. Али дремке касно поподне или увече могу отежати спавање ноц́у. То може довести до нездравог циклуса који нарушава вашу нормалну рутину спавања и доведе до тога да жудите за још једном дремком следец́ег дана.

Примарна несаница

Примарна несаница је посебан поремећај, који траје најмање месец дана. Постоји више фактора који изазивају примарну несаницу: велике животне промене, дуготрајни стрес или емоционалну узнемиреност, посао који ремети рутину спавања. Најбољи начин за спречавање несанице је развијање добре рутине спавања. У неким случајевима, колико год се трудили, не можете избећи несаницу. Потражите помоћ лекара уколико несаница дуже траје и ремети свакодневно функционисање.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.