· · Коментари: 0
КОЖА

Дерматолог Ћирковић: Ожиљци могу да се излече ако је човек упоран

Да би ожиљак од хируршког реза, посекотине или опекотине би што мање приметан најбитније је да се почне са његовом терапијом одмах после зарастања, односно вађења конаца, каже др Лана Ћирковић, дерматолог Завода за кожне и венеричне болести у Београду.

1620995822_Depositphotos_376858528_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Адекватна хигијена, као и превијање ране, такође су битни јер спречавају појаву инфекције.

Прочитајте још: Јабуково сирће крије бројне намене: Очистите њиме кућу, негујте кожу, а ево како да га користите за љубимце!

- Упале ране нису реткост током процеса зацељења - објашњава др Ћирковић. - Уколико до тога дође прво је неопходно санирати све знакове инфекције. Најчешће се узима брис ране и по антибиограму прописује одговарајућа локална или системска антибиотска терапија.

Кремом се ожиљак маже свакодневно.

Осим одговарајућих препарата за лечење ожиљка битно је и стрпљење. Јер, "пеглање" повређене коже може да траје и до годину дана.

Шта су келоиди?
Келоиди су врста ожиљка коју дефинишемо као бенигне промене настале умножавањем везивног ткива коже, као последица неадекватног процеса зарастања - објашњава др Ћирковић. - Изгледају као чврсте, напете израслине бледоцрвене или љубичасте боје, сјајне површине, повремено са видљивим капиларима. Могу да настану код предиспонираних особа, након сваке опекотине, операције, абразије, пирсинга, убода и огреботине.

- Правилно третирање ожиљака заснива се на свакодневном наношењу препарата - каже наша саговорница. - Ожиљци се могу лечити различитим процедурама и препаратима. У превенцији увећања ожиљака и његовог задебљања добри резултати се постижу коришћењем силиконских препарата.

Силиконски препарати су добра превенција.

Прочитајте још: Да ли знате због чега постоји више десноруких људи?

Они могу да буду у облику гела, креме, пена или плочица. Механизам њиховог дејства није сасвим разјашњен, али се верује да се хидрирањем површног слоја коже, повећањем температуре и смањењем губитка течности и трансмисијом кисеоника подстиче правилно стварање везивног ткива.

Келоиди могу да се шире

Код особа које су томе склоне, на ожиљку може да се формира задебљање и да се шири даље од граница првобитне ране. Ова појава се у дерматологији назива келоид.

Прочитајте још: Да ли знате која је најлакша болест која се најтеже лечи?

Наша саговорница каже да треба разликовати увећање ожиљка (хипертрофију) од келоида:

- Хипертрофични ожиљци су издигнути, али не прелазе ивице првобитне повреде, док се келоиди шире изван границе првобитне повреде - објашњава др Ћирковић. - Терапија келоида може да буде хируршка, радио-терапија, криотерапија или локална терапија различитим топикалним препаратима. Најчешће је потребан комбиновани приступ.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.