Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

Феномен Зимоњић: Не одустаје од турнира иако има два вештачка кука

Ненад Зимоњић, некадашњи први тенисер света у дублу, не одустаје од турнира иако је једини АТП професионалац с два вештачка кука.

1620216908_SIF_4465.JPG
Фото: Промо
Oglas

Са њим, али и са др Анђелом Миловановић, специјалистом са клинике за физикалну медицину и рехабилитацију, разговарамо о томе због чега се остеоартритис јавља и да ли погађа само спортисте.

Средином марта Ненад Зимоњић и Вашек Поспишил изашли су на терен АТП турнира у Дубаију – и предали меч после три гема. Разлог је била повреда Поспишила (30). Обојици је у јуну рођендан, а Зимоњић ће 4. јуна напунити 45. Некадашњи први тенисер света у дублу и до децембра 2020. селектор Дејвис куп репрезентације Србије, оперисао је оба кука и једини је АТП професионалац света који игра с вештачким куковима! Тренира свакодневно, у одличној је кондицији, а зимус је успео да запали и друштвене мреже – уочи Нове године појавио се снимак како бос, само у шорцу, трчи кроз пола метра снега на Дивчибарама.

Вратио се на терен пре две године и признао тада да је тек после уградње два вештачка кука схватио у каквом је паклу живео.

– Оперисао сам се да бих се решио болова који никада нису престајали, било да тренирам, седим, спавам, шетам... Мислио сам да ћу се рекреативно бавити спортом – прича Зимоњић – али лекари су рекли да могу поново да играм, ако желим. Сама помисао да, без болова и ограничења, играм оно што највише волим, била је огромно узбуђење и мотивација.

Није имао на кога да се угледа, јер тако нешто нико није урадио у тенису, али то га није зауставило. Легендарног дублаша и прекаљеног аса нашег тениса никада ниједна повреда није могла да заустави – а било их је много.

др Анђела Миловановић, специјалиста са Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију

– На Вимблдону сам 2008. победио у полуфиналу и финалу дубла с поломљеном левом руком и такав изборио своју прву вимблдонску титулу – сећа се. – Ако нешто много желите и верујете у себе, остварићете циљ.

Наредне године му је, док је бранио титулу на Вимблдону, дијагностификован остеоартритис.

– Пробудио сам се након четвртфиналног меча и нисам могао да подигнем десну ногу од болова у препони. Послали су ме на снимања и утврдили да је хрскавица оштећена на оба кука и да имам остеоартритис. Рекли су да само операција може да ми помогне, али био сам први на свету и изабрао сам да је одложим да бих продужио каријеру. Победили смо и те 2009.

Од првог дана рехабилитације напорно вежба, свестан да не чини добро само себи већ и другима. Инспирише људе који су прошли кроз оно што је он прошао, да се баве спортом, макар рекреативно.

Много спортиста, али и обичних људи, добију остеоартритис зато што излажу зглобове превеликим напорима. Зато је важно да помажемо телу на што више начина можемо – истиче Зимоњић. 

Медицина такође напредује. Мени су рецимо много помогле Еxедол® капсуле да смањим упалу и болове у зглобовима*. Због тога свима препоручујем вежбе, правилну исхрану, суплементацију и велику дисциплину. Тело је способно за много више него што човек мисли. Морамо да будемо позитивни, насмејани и да верујемо да можемо то што хоћемо, завшава Ненад Зимоњић своју причу.

А шта кажу стручњаци, да ли ове тегобе муче само спортисте?

Остеоартритис погађа велики број особа, не само спортисте, већ и код менаџера, доктора, столара, фризерки. Јавља се углавном у средњем и старијем животном добу, што је и логично. Што смо старији то иза себе имамо више напрвљених покрета и више пређених километара, а све то доводи и до све већег и озбиљнијег трошења хрскавице и зглобова, наводи  доц. др Анђела Миловановић, са клинике за физикалну медицину и рехабилитацију.

Истраживања показују да око 30% свих одраслих особа има знаке остеоартритиса. Симптоми који се развијају полако и погоршавају са временом су бол и укоченост у зглобовима; смањена покретљивост; отеченост или крцкање у зглобовима. Својим пацијентима препоручујем Еxедол(Р), пре свега због ефикасности и безбедности. Прва мера по препорукама Европског удружења за остеоартритис и остеопорозу су хондроитин и глукозамин. Лично препоручујем Еxедол(Р) јер садржи хондроитин, најприближнији оном који људски организам сам ствара. Због тога има преко 40% већу искористљивост. Активни састојци Еxедол(Р) капсула доприносе смањењу упале, бола и успораваку трошење хрскавице, каже др Миловановић*.

*Ронданелли М. ет ал. Нутриентс. 2019;11(9):2027.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas