Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Губитак памћења и погоршање меморије: Које навике лоше утичу на МОЗАК?

Неколико студија у последњој деценији доказало је да постоје промене у исхрани и начину живота које можете усвојити како бисте одржали свој ум оштрим док старите.

1644270641_drink-g27f8c4f02_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Већина студија се фокусирала на предности биљне исхране са пуно шареног воцћа и поврћа и ограниченим уносом додатих шећера, засићених масти, која препоручује здрав начин живота и балансаиране оброке како би мозак остао здрав.

Прави гутљаји могу помоћи у концентрацији, когницији одржавајући ваше краткорочно и дугорочно памћење док старите. Ипак, оно што је најважније јесте да престанете да практикујете лоше навике у пићу које проузрокују губитак памћења.

Прочитајте још: Како препознати да вам је неко сипао ДРОГУ У ПИЋЕ? Ово су симптоми на које треба ОБРАТИТИ ПАЖЊУ

Превише газираних и слатких пића

Ако постоји једна врста пића коју желите да ограничите како бисте одржали мозак оштрим, то су слатки гутљаји попут соде, воћних пића, енергетских напитака и заслађене газиране воде.

Слатка пића повећавају ризик од прекомерне тежине или гојазности, високог нивоа шећера у крви и развоја срчаних болести, што је све повезано са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести и других врста деменције.

Избегавајте алкохол

Избегавање прекомерног опијања или уживање више од једног пића дневно за већину одраслих је једна од најгорих навика за управљање благим когнитивним падом и деменцијом.

Према низу објављених истраживања и Алцхајмеровог друштва, прекомерна конзумација алкохола има документоване негативне ефекте на краткорочно и дугорочно памћење.

Према научницима, прекомерна количина алкохола повећава ризик од високог крвног притиска, дијабетеса, можданог удара, атријалне фибрилације и срчане инсуфицијенције, што заузврат може повећати васкуларну деменцију.

Сан је важан

Лош или недовољан сан је повезан са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести, као и са оштећењима учења и когнитивних способности. Добар сан помаже мозгу да обради и складишти успомене и нове информације

Оно што пијете поподне и увече може вам отежати миран сан. Избегавање напитака са кофеином, као што су чај, кафа и енергетска пића у касним поподневним или вечерњим сатима је добар начин да осигурате да оно што пијете не утиче негативно на вашу способност да се добро наспавате.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas