Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСЦРПЉЕНОСТ

ИСТИНА ЈЕ СТРАШНА: Ево шта умор заиста ради вашем телу

Научници открили да умор веома негативно утиче на функционисање људи.

1607503282_Depositphotos_84689472_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Можда мислите да можете да поднесете напоран темпо, а да то не утиче на ваш посао и породицу, али грдно се варате.

Прикупљање података

Научници су открили да умор може веома негативно да утиче на функционисање људи и да већина има осећај као да су пијани када их обавезе изморе.

Прочитајте још: Уморни сте? Како се квалитетно НАСПАВАТИ и шта све утиче на то

На Универзитету у Мичигену је спроведено истраживање које је подразумевало прикупљање података из 100 различитих земаља преко апликације за мобилни телефон. Откривено је да већина људи иде у кревет прекасно због различитих обавеза.

Иако изгледа прилично безопасно, недостатак сна може имати озбиљне последице.

Претеран умор

- После неколико дана са недовољно сна, људи почињу да функционишу као да су пијани. Истраживања су утврдила да претеран умор може имати управо такав ефекат – истакла је Оливија Валч, један од аутора студије.

Оно што је још веће изненађење, људи заправо мисле да раде много боље него што је заиста случај. Ефикасност човека опада са умором, али људи то не примећују.

Прочитајте још: Уморни сте, НЕРАСПОЛОЖЕНИ, малодушни... Ево КАДА ће ПРОЋИ ТО ОСЕЋАЊЕ

Доктор Данијел Форгер са Универзитета у Мичигену је истакао да већина људи леже касно због социјалних и културних разлога.

- По свему судећи, друштво одређује време за спавање, а унутрашњи сат човека и обавезе диктирају време за буђење, па се касније легање аутоматски повезује са недостатком сна – истакао је доктор Форгер.

Фото: Депозит

Пет начина како недостатак сна утиче на ваше здравље:

Чешће сте болесни

Људи који спавају мање од седам сати током ноћи имају три пута веће шансе да се прехладе од оних који спавају осам или више сати, открило је истраживање спроведено 2009. године у Аустралији.

Прочитајте још: Обавезно прилегните после ручка! Ево колико је важан и колико мора трајати ПОПОДНЕВНИ ОДМОР

Утиче горе на тело од мамурлука

Истраживачи на Универзитету у Кембриџу су утврдили да недостатак сна горе утиче на раднике од пијанчења претходне ноћи.

Већа је вероватноћа да ћете имати шлог

Уколико редовно спавате шест или мање сати током ноћи, четири пута су веће шансе да ћете имати шлог, открила је студија Универзитета у Алабами.

Прочитајте још: Уколико вам се спава након вишечасовног сна, можда сте се ПРЕСПАВАЛИ

Може да доведе до вишка килограма

Истраживачи су пронашли доказе да мање од шест сати сна током ноћи доводи до повећаног нивоа хормона глади и повећања количине масти у организму.

Често се повезује са анксиозношћу

Мањак сна претходне ноћи вас може учинити нервозним, откриле су студије. Вероватно су многи имали прилику и лично да се увере у то.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas