· · Коментари: 0
КОВИД

Истраживање показало шта изазива ДРУГИ КОВИД, а за све су крива АУТОАНТИТЕЛА

Екстремни ниво "пријатељске ватре" антитела у имуном систему могао би да покрене озбиљне симптоме корона вируса и проузрокује такозвани "дуги Ковид", тврде научници.

1608023119_Depositphotos_356069818_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Пацијенти са корона вирусом имају велики број "аутоантитела" у крви која блокирају антитела која се боре против корона вируса и нападају неколико подручја, укључујући мозак, крвне судове и јетру.

То би могло да објасни зашто неки оболели од Ковида имају дуготрајне симптоме - попут умора, недостатка даха и проблема са мозгом, показало је ново истраживање, преноси "Даилy Маил".

Прочитајте још: "Не дајте да вас лажу, читајте до краја!": Српска научница објавила ДЕТАЉНУ АНАЛИЗУ САСТОЈАКА ФАЈЗЕРОВЕ ВАКЦИНЕ

Истраживачи са Универзитета Јејл пребројали су број "аутоантитела" у крви код 194 здравствена радника који су били позитивни на корона вирус и упоредили резултате са 30 здравих радника. Открили су да здрави људи имају много мање аутоантитела од оних који су имали вирус.

Друга серија тестова открила је да су људи са више аутоантитела - који нападају исте органе за које се зна да их оштећује Ковид - имали теже симптоме корона вируса.

Прочитајте још: Црвенило, пецкање и "играње" ока може да буде симптом ОПАКЕ болести

Уобичајени доживљај
Подсетимо, уобичајени доживљај Ковида-19 јесте да је то краткотрајна болест узрокована инфекцијом новим корона вирусом САРС-ЦоВ-2. Најчешће се људи опораве у року од две недеље или нешто дуже. Међутим, постаје све јасније да то није случај са свим пацијентима и да је тај двонедељни период само фаза акутне болести.

Научници страхују да би негативни ефекти "пријатељске ватре" могли да потрају дужи временски период узрокујући тако дуги ковид.

Пројекат који је спровео центар Тхе Нортх Бристол НХС Труст, а који је проучавао дугорочне ефекте корона вируса, показао је да је од укупно 110 пацијената који су се прегледали три месеца након опоравка, чак 74 одсто и даље имало неки симптом.

Прочитајте још: Размишљали сте да престанете да пијете кафу? Ово могу бити последице

"Пацијенти са Ковидом-19 праве аутоантитела која заправо ометају имуни одговор на вирус. Верујемо да су она штетна за пацијенте са корона вирусом. Како опстају дужи временски период, могуће је да могу да допринесу развоју дуготрајне болести", рекао је Арон Ринг, имунобиолог и један од аутора студије.

Антитела су протеини који се боре против болести, а које имуни систем ствара и складишти да би се у будућности борио против "нападача" у виду вируса.

Прочитајте још: Шта ће вам се десити ако попијете лек којем је истекао рок трајања?

С друге стране, аутоантитела гађају генетски материјал из људских ћелија, уместо самог вируса, односно нападају сопствене ћелије, ткива и органе тела.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.