Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
савети

Како би само 15 минута хода утицало на здравље? Шетајте после вечере

Лагана шетња после вечере је, можда, најбоља ствар коју можете учинити за своје тело!

1609314682_Depositphotos_46383803_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Стручњаци увек напомињу да после јела никако не бисте смели одмах да легнете. Заправо, најбоље је да се након оброка упутите у кратку шетњу, а ходање ће посебно бити корисно ако га практикујете после вечере.

Већ дуго слушамо како је лагана шетња после оброка једна од најбољих ствари које можете учинити за своје здравље, али понекад нам се то чини неизводљиво, јер ујутро јуримо на посао, а у паузи за ручак често не стигнемо да одемо да се прошетамо.

Прочитајте још: Патите од болова у зглобовима: Ево шта би могло да вам помогне

Култура ходања након јела нарочито је популарна код Италијана, који су већ столећима упознати са њеним благодетима за опште здравствено стање и пробаву.

Једна студија је показала да је ходање после оброка корисно и за спречавање дијабетеса типа два.

У студији су учествовали старији људи, који су након јела 15 минута ходали на покретној траци, а резултати су утицали на смањење шећера у крви у наредним сатима. Након тога, истраживање је открило да су те кратке шетње након вечере још корисније у снижавању количине шећера у крви, него шетња која траје на пример 45 минута. Ова сазнања свакако иду у прилог многима који током дана не стигну да прошетају после јела, а увече је много лакше наћи времена. 

Фото: Депосит

Многи људи најобимнији оброк у дану имају тек увече, а најчешће након њега легну. Резултат тога може бити велики скок глукозе у крви, која може трајати сатима, напомиње ауторка студије Лорета Пиетро.

Шта се тачно догоди у телу када ходамо после јела?

Мишићи које користимо док ходамо користе глукозу за енергију, те је тако 'извлаче' из циркулације и на тај начин смањују њену количину која остаје у крви. Дакле, најбоље што након вечере можете да урадите јесте да устанете од стола и да се покренете, каже Андреј Рејнолдс са Универзитета Отаго на Новом Зеланду.

Прочитајте још: Препознајте прве ЗНАКОВЕ ГРИПА! Ево шта ОБАВЕЗНО треба да урадите

Даљим испитивањима установљено је да је ходање после јела много корисније од ходања пре јела, када је реч о одржавању здраве количине шећера у крви. Даља истраживања показала су и да ходање убрзава варење и сагоревање масти, чак 20 одсто калорија можете сагорети вечерњом шетњом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas