· · Коментари: 0

Лако видљив СИМПТОМ који вам говори да имате повишен ХОЛЕСТЕРОЛ: Доктори упозоравају на ову појаву

Вероватно нисте ни претпоставили да вам тело шаље сигнал на овај начин

1660147157_Foto-Pixabay.jpg
Фото: Пиxабаy

Познато је да висок ниво холестерола може да има утицај на кардиоваскуларни систем, али можда ће вас изненадити чињеница и да ова тегоба може да доведе до одређених проблема са очима, рецимо до формирања жутих наслага око капака, које су познате и као ксантелазме.

"Холестерол је врста липида који је кључан састојак у стварању стероидних хормона, витамина Д и жучних киселина, које нам помажу да разрадимо масти у цревима. Наша тела имају холестерол који се креће кроз наше тело преко липопротеина, укључујући липопротеин високе густине (ХДЛ), што је добра врста холестерола, и липопротеин ниске густине (ЛДЛ), што је онај лош холестерол. А када је ова равнотежа нарушена може доћи до развијања тих масних наслага", каже др Никол Бајић, офталмолог из Кливленда.

Фото: Принтскрин/ Јутјуб - Aura Health Center

Прочитајте још: Керолајн је КРЕНУЛА ДА СЕДИ У ДВАДЕСЕТИМ, А ПОСТАЛА МОДЕЛ У 54.ГОДИНИ: Жена која је разбила све стереотипе и предрасуде

Најчешћи начин на који холестерол може да утиче на ваше очи је присуство ксантелазме, малих жућкастих масних наслага на кожи око очију. "Углавном се стварају на горњим капцима и унутрашњем делу капка најближем носу", истиче др Бајић за медицински сајт "Цлевеланд Цлиниц".

"Не зна се зашто се код неких људи са високим холестролом ксантелазме јављају, а код других не, али када их видите код неког ко нема познату историју високог холестерола, било би добро да провери то, јер постоји отприлике 50 одсто шансе да га имају", додала је она.

Ова докторка истиче и да ксантелазме нису болне, те да је то углавном естетски проблем, али упозорава и да може да дође до значајнх проблема, ако почну да расту.

Неки од фактора ризика за ксантелазме су:

болести срца
гојазност
пушење
панкреатитис
претерано конзумирање алкохола

Др Бајић истиче да је један од најбољих начина за превенцију и ублажавање високог холестреола исхрана са ниским садржајем масти, али и избегавање прерађене хране. Као своју препоруку даје медитеранску исхрану.

У неким израженим случајевима ксантелазме може се применити естеска процедура за укањење масних наслага, али постоји могућност да ће на кожи остати ожиљици. Једна од опција је и ласерска терапија, али о томе се морате консултовати са својим лекаром.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.