Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

БОЉИ имунитет, ДУЖИ живот и МАЊЕ килограма: Ова храна све то може!

Да ли сте љубитељ зачина?

1611927731_Depositphotos_13517494_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Нека јела су толико зачињена, да кувари морају да носе гас маску док кувају како би заштитили очи од опекотина. Једење топле хране има доста позитивних и негативних утицаја.

1. Губитак килограма

Једење зачињене хране је једноставан начин сагоревања сувишних масних киселина. Ништа не може заменити вежбање и здраву исхрану, али капсиноиди који се налазе у паприкама не могу наштетити. Познати су по повећању потрошње енергије и смањењу телесне масти.

Чили папричице против прехладе

2. Толеранција на бол ће се повећати

Тешко је поверовати, али конзумирање зачињене хране само по себи је болно за неке људе. Међутим, стручњаци сугеришу да капсаицин може циљати посебну супстанцу у нашем мозгу која је одговорна за болне осећаје. 

Прочитајте још: Посао који радите утиче на ваше килограме

3. Имунитет ће се побољшати

Док уживате у топлој храни, ваше тело се обогаћује антиоксидантима. Посебно је корисно током сезоне грипа, јер нас антиоксиданти штите од клица које нападају наше тело. Ако се већ осећате да вас хвата прехлада, кувајте нешто са чили папричицом, како би имунитет био јак.

Љута храна продужава живот!
Фото: Депозит

4. Постоји шанса да ћете живети дуже

Ова студија је показала да су они који су јели врућу храну 6-7 дана недељно имали 14% нижу стопу смртности. Истраживање је приметило љубитеље зачињене хране независно од других фактора ризика, тако да зачињена храна нец́е помоћи онима који имају нездрав начин живота.

Прочитајте још: Ако вам се уз ПРВУ КАФУ много једу СЛАТКИШИ, ево ко је КРИВ

5. Ваша потрошња шећера ц́е се смањити

Више није тајна да је шећер страшан за ваше здравље, али смањење његове количине није лако. Стручњаци кажу да би додавање зачињених јела на јеловник с времена на време могло помоћи у борби против жеље за шећером. 

6. Може изазвати алергијску реакцију

Неки људи кажу да имајуотечено лице и свраб ујутро након што поједу зачињену вечеру. То се може догодити јер паприка вероватно изазива алергије. За неке људе је ова реакција само природна реакција тела на зачин. Да бисте разумели зашто се то догодило и како то спречити, можда ц́е бити потребно посетити лекара.

Жеља за слаткишима ће смањити

Прочитаје још: Два трика да се РЕШИТЕ МАМУРЛУКА након ноћи са превише алкохола

7. Проблеми са стомаком могу се погоршати

Ако имате осетљив стомак, избегавајте зачињену храну. Прво, може вам створити дијареју. Разлог зашто је капсаицин, који има позитивне ефекте на тело, али уопштено говорећи, за нас је иритант. Поред тога, може изазвати привремени гастритис, или ако већ имате проблема са стомаком, вероватно ће се погоршати.

8. Може повећати горушицу

Паприка укључује комбинацију киселина и када их конзумирамо превише, зидови желуца почињу да горе. Ово стање би се могло погоршати и дугорочно постати хронично. Дакле, није у вашем најбољем интересу да прекомерно користите храну препуну топлоте. Ако већ имате горушицу, покушајте да попијете млеко или охладите опекотину сладоледом. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas