· · Коментари: 0
добар сан

На једноставан начин побољшајте квалитет сна: Зашто број сати у сну заправо и није важан?

Квалитет сна је веома важан за здравље целокупног организма.

1629203778_people-2537324_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Већина нас је чула да је здравим одраслим особама потребно седам до девет сати сна по ноћи. Ипак, квалитет често надмашује количину. Колико добро спавамо важније је од количине спавања.

Дефиниција доброг сна: сан који одмара и обнавља, речи су многих лекара.

Спавање почиње без брзог кретања очију, познато и као не-РЕМ или НРЕМ спавање. Прва фаза је лагани сан. Затим улазимо у другу фазу лаког сна, где ћемо можда моћи да одговоримо на питања уколико нам неко поставља.  У трећој фази нон-РЕМ-а улазимо у дубоки сан, који је познатији као спороталасни сан. Ваша активност можданог таласа током ових фаза дубоког сна је око 10 пута спорија него када смо будни. Кад дођемо до последње фазе циклуса, већ смо у најдубљем сну, пише Реал Симпле.

Прочитајте још: СОК ОД ПАРАДАЈЗА уклања СМРАД из косе: Стање које се догађа чешће него што мислимо!

Како побољшати квалитет сна?

Пошто је квалитет сна директно повезан са бољим здрављем, задовољством и свеукупном срећом, важно је да квалитет буде једнако важан приоритет као и количина. Квалитет сна често се у великој мери ослања на здраве навике - оно што радите током дана и начин на који се опуштате да бисте се спремили за спавање, то може значајно да утиче на то колико добро спавате.

Два кључна подручја на која се треба фокусирати су светлост и температура. Ова два фактора регулишу сан, хладне температуре и мрак стимулишу поспаност.

Прочитајте још: Дванаест ЗНАКОВА да вам је тело превише КИСЕЛО - Главни разлог за многе болести!

Треба избегавати друге активности, попут гледања телевизије или коришћења електронских уређаја, тако да мозак повезује лежање у кревету мраку са сном.

Још једна одлична ствар коју можете да учините, а то је да је да се будите у исто време сваки дан.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.