Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Намирнице које могу смањити НИВО ХОРМОНА СТРЕСА: Уврстите их у свакодневне јеловнике

Смањењу лучења кортизола могу допринети одређене намирнице

1658149708_pexels-pixabay-461334.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Излишно је писати о свакодневном стресу - начин живота у 21. веку је доста ужурбанији него пре. Скоро да смо увек напети и ретки су тренуци кад осећамо да смо потпуно растерећени. Повишен ниво кортизола, познатијег као хормона стреса, негативно утиче на надбубрежну жлезду.

Прочитајте још: Иако многи мисле да је здрава, ова намирница може бити кобна: Лекари саветују да је избегавате ако имате висок шећер у крви

Кортизол има велики утицај у нашем организму - регулише ниво шећера у крви, крвни притисак, утоће на упалне процесе и неопходан је за метаболизам. Организам се труди да прати ниво кортизола и да га одржи у оптималним грницама. Међутим, када је доста висок то није добар знак.

Према мишљењу стручњака, највиши је токо јутра и опада током дана. Најнижи је у вечерњим сатима.

Сматра се да је нормалан ниво кортизола од 10 до 20 микрограма по децилитру у јутарњим часовима и од 3 до 10 микрограма по децилитру око 16 часова. Његове вредности могу се измерити преко анализе крви, мокраће или пљувачке.

Прочитајте још: Да ли пет шољива ЧАЈА може да побољша ваше здравље?

Повишен ниво хормона стреса може довести до повећања телесне тежине, тј. гојазности. У овом случају се најчешће вишак масти примећује у пределу стомака и лица. Пропратни симптоми су и повишен шећер и притисак, а може се јавити и остеопороза.

Квалитетан сан, физичка активност, као и разне врсте медитације могу унормалити ниво кортизола.

По мишљењу појединих стручних лица, најбоља исхрана за јесте медитеранска дијета која помаже да се одржи стабилним ниво поменутог хормона. Она подразумева чешћу конзумацију рибе, воћа, поврћа и осталих здравих масти. Пожељне су намирнице које обилују витаминима Б групе, а то су јунетина, пилетина и јаја.

Орашасти плодови, туњевина, сардина, као и маслиново уље садрже добре масти. Поред тога, потребно је да једете намирнице које садрже више магнезијума ког има у црној чоколади, бананама, спанаћу и семенкама бундеве.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas