Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОРДИНАЦИЈА

ОПАСНО: Упала срчаног мишића личи на респираторну ИНФЕКЦИЈУ

Бактеријска упала срчаног мишића често се открива са закашњењем, јер се оболели погрешно лечи од респираторне инфекције.

1610354359_Depositphotos_349567272_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ово касно постављање дијагнозе карактеристично је управо за ово доба године, када је време прехладе, грипа, а сада и ковида 19. Када бактерије нападну срце симптоми су идентични са тегобама које доносе респираторне болести - висока температура, малаксалост, језа, дрхтавица...

Прочитајте још: Митесери, акне и остала ЗЛА на лицу: Три ЗАКОНА која морају тинејџери да поштују

Асистент др Срђан Бошковић, кардиолог Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње", каже да ендокардитис у 20 одсто случајева погађа и особе које раније нису имале проблема са здрављем срца:

Ко је склон?
Овој врсти упале нарочито су склони они који болују од оштећених срчаних залистака или су им уграђени вештачки, имају урођену срчану ману или им срце ради помоћу пејсмејкера. Иако, доста ређе, инфекција срца или стручно речено - ендокардитис, може да се јави и код деце.

- Висока температура, малаксалост, језа и дрхтавица са презнојавањем су чести симптоми овог обољења. Међутим, код одређеног броја пацијената знаци могу да буду доста прикривени и да се испољавају у виду блаже малаксалости, анемије, губитка телесне тежине, болова у стомаку услед ифаркта слезине или да дође до појаве можданог удара - каже др Бошковић.

Како ће ендокардитис код инфицираног да се испољи зависи од микроорганизма који га узрокује.

- Теже симптоме најчешће узрокујe бактерија из рода стафилокока, док прикривене или маскиране форме изазива стрептокок, ентерокок, бактеријски ХАЦЕК организми, па чак и неки типови гљивица.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Да би се поставила прецизна дијагноза, лекар би требало најпре да посумња да је реч о овој инфекцији.

Како се поставља дијагноза?
Рутински ултразвучни преглед није довољан за постављање дијагнозе ендокардитиса, па се саветује да се обави и ултразвучни преглед срца кроз једњак, скенер срца и плућа, а у новије време и магнетна резонанца срца.

- У клиничкој пракси на ендокардитис се обично помисли код оних пацијената којима се осим високе телесне температуре региструје и шум на срцу и зачепљење крвних судова. Међутим, код болесника код којих нема промена на залисцима, дешава се да прођу недеље, па чак и месеци, док се не утврди да је реч о овој врсти инфекције.

Код деце, када температура траје неуобичајено дуго или се врло често понавља у кратком временском периоду, а дете не кија и не кашље, обавезно би га требало одвести на кардиолошки преглед.

Прочитајте још: ШЕТАЈТЕ се само 30 минута дневно и решите се МНОГИХ болести

- Инфективни ендокардитис најчешће погађа малишане који имају урођену срчану ману - каже проф. др Војислав Парезановић, кардиолог Дечје универзитетске клинике "Тиршова". - Да би се спречила ова опасна инфекција, код деце са урођеном срчаном маном требало би да се води рачуна о здрављу усне дупље, јер бактерије често преко покварених зуба доспеју у крвоток, одакле стижу до оштећеног дела срца и ту се размножавају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas