Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОПРЕЗ

ОВО ПОВРЋЕ ПОГОДУЈЕ СТВАРАЊУ ТРОМБА: Избегавајте га 6 месеци након прележане короне

Обратите пажњу на количине поврћа које уносите.

1638456870_vegetables-g3a8144824_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Једна од најопаснијих компликација инфекције корона вирусом јесте стварање крвних угрушака које, како су наши стручњаци више пута потврдили, може бити потпуно неочекивано и јавити се код особа које немају проблема са кардиоваскуларним системом.

Поједине намирнице погодују стварању угрушака

Чак и када прележите ковид, опасност није прошла. И након отпуштања из болнице или када се већ генерално добро осећате, постоји могућност да се тромбови јаве. Управо зато лекари препоручују да се током болести, али и један период по излечењу, пију антикоагуланси, односно лекови за разређивање крви. 

Прочитајте још: Браон масти САГОРЕВАЈУ калорије и ГРЕЈУ тело - Ево зашто је добро да их имате

Међутим, једнако је важно и наредних шест месеци повести рачуна о исхрани, напомињу стручњаци, а посебно избегавати намирнице које "погодују" стварању угрушака. Према речима нутриционисткиње Ирине Зенкове особе које су имале корона вирус требало би да на неко време одустану од хране богате витамином К.

"То је, пре свега, зелениш, који смо навикли да додајемо у супе, салате и друга јела. Ово посебно важи за першун и мирођију. Садрже доста витамина К, који може донекле да потисне ефекат антикоагуланса на бази активне супстанце варфарина", објаснила је Зенкова.

Остало зелено поврће, попут прокеља, броколија и спанаћа, такође спада у категорију "привремено опасног". При томе, важно је да знате да ово поврће није опасно само по себи, нити количина витамина К коју садржи, већ се само ради о "неповољним" комбинацијама са лековима у баш овом специфилном периоду, напомињу стручњаци.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas