Oglas
· · Komentari: 0

Pet namirnica koje vam mogu pomoći ako imate SLABU KONCENTRACIJU I PAMĆENJE: Za bolji rad mozga uvrstite ih u svoje jelovnike

Idealna hrana za bolji rad mozga

1688378554_mouak.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Hrana pogodna za mozak može vam pomoći da održite oštar um i može poboljšati vašu sposobnost da obavljate određene mentalne zadatke, kao što su pamćenje i koncentracija.

Mozak je naš najvažniji organ. Kao "kontrolni centar", on je odgovoran za svaku funkciju tela - od disanja i rada srca, do našeg kretanja i razmišljanja. Ovo je glavni razlog zašto vam konzumiranje određene hrane može pomoći da vaš mozak bude u formi. Nastavite da čitate da biste otkrili namirnice koje možete dodati svojoj ishrani i poboljšati pamćenje.

Masna riba

Kada govorimo o hrani koja podstiče zdravlje mozga i, samim tim, pamćenje, masne ribe su često na vrhu liste. Govorimo o ribama kao što su losos, pastrmka, tunjevina, haringa i sardine, koje obezbeđuju omega-3 masne kiseline u vašoj ishrani.

Brokoli

Brokoli je prepun moćnih biljnih jedinjenja, uključujući antioksidante. Takođe je veoma bogat vitaminom K koji je, prema relevantnim istraživanjima, povezan sa boljim pamćenjem i boljom kognicijom. Osim vitamina K, brokoli je odličan dodatak vašoj ishrani iz još jednog razloga. Sadrži niz antiinflamatornih i antioksidativnih jedinjenja, koja jačaju zaštitu mozga od raznih oštećenja.

Borovnice

Borovnice pružaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući i one koje su specifične za vaš mozak. Borovnice, kao i druge jarko obojene bobice, daju antocijanine, grupu biljnih jedinjenja sa antiinflamatornim i antioksidativnim efektima.

Antioksidansi deluju protiv oksidativnog stresa i upale, stanja koja mogu doprineti starenju mozga i neurodegenerativnim bolestima. Utvrđeno je da se neki od antioksidanata u borovnicama akumuliraju u mozgu i pomažu u poboljšanju komunikacije između moždanih ćelija. Prema srodnim istraživanjima, borovnice mogu pomoći u poboljšanju pamćenja i određenih kognitivnih procesa kod dece i starijih osoba. Probajte ih sa žitaricama, dodajte ih u smoothie ili jogurt, ili samo kao užinu.

Orašasti plodovi

Brojne studije su pokazale da konzumiranje orašastih plodova može poboljšati zdravlje srca, što je usko povezano sa zdravim mozgom. Nekoliko hranljivih sastojaka u orašastim plodovima, kao što su dobre masti, antioksidansi i vitamin E, opravdavaju zašto orasi zauzimaju mesto na listi superhrane koja poboljšava pamćenje i zdravlje mozga.

Jaja

Jaja su veoma dobar dodatak vašoj ishrani. Razlog? Ona su bogat izvor mnogih hranljivih materija povezanih sa zdravljem mozga, uključujući vitamine B6 i B12, folne kiseline i holina. Holin je važan mikronutrijent koji pomaže u regulisanju raspoloženja i pamćenja. Dve ranije studije su otkrile da je veći unos holina povezan sa boljom memorijom i mentalnom funkcijom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas