Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Спавате на боку, леђима или стомаку? Ово су најбоље и најгоре позе за квалитетан сан и здравље организма

Један положај показао се као најгори

1692357980_shutterstock_524513014-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нешто тако једноставно као што је спавање (чак и бебе то раде), за неке није тако лака ствар.

И недостатак и вишак сна повезани су са низом здравствених проблема, од гојазности и срчаних болести до деменције и дијабетеса. Али да ли сте знали да чак и начин на који спавате може утицати на ваше здравље?

У ствари, ваш омиљени положај за спавање може играти улогу у хркању, жгаравици, па чак и борама које можда имате. Наставите са читањем да бисте сазнали који је најбољи и најгори положај за истински миран сан.

Спавање на леђима

Предности: Овај положај за спавање идеалан је за здравље ваше кичме и врата, јер су леђа равна и не напрежу се. Поред тога, спавање на леђима помаже душеку да обави свој посао подржавања кичме. У савршеном (и помало неудобном) свету, свако би спавао на леђима без јастука, јер овај положај оставља врат у неутралном положају. Међутим, употреба превише јастука може отежати дисање. Спавање на леђима је такође идеалан положај за негу коже лица. Спавање без гурања лица у јастуке и прекриваче доводи до мањег броја бора на лицу.

Против: Хркање и апнеја у сну су много чешц́и када особа спава лежећи на леђима. У ствари, спавање у овом положају је толико блиско повезано са апнејом у сну да лекари преписују спавање на боку као третман. Такође је вредно напоменути да ако сте навикли да спавате на леђима, то не мора да значи да добро спавате. Студија која је упоређивала навике спавања приметила је да људи са лошијим спавањем проводе више времена на леђима од људи који су добро спавали.

Спавање на боку

Предности: Вец́ина људи наводи да спавају на боку. Лекари чак препоручују спавање на левој страни током трудноц́е јер побољшава циркулацију, што користи и мајци и фетусу. Спавање на боку такође може ублажити жгаравицу и рефлукс киселине, што олакшава људима са овим проблемима да лакше заспу.

Против: Као што скоро свако ко спава на боку добро зна, овај положај може довести до страшне утрнулости у рукама, што негативно утиче на мишиц́е и нерве. И у овом положају за спавање, раме подржава вец́и део телесне тежине, што може да напреже мишиц́е врата и рамена.

Спавање на стомаку

Предности: Спавање на стомаку је идеалан положај за оне који хрчу и за оне који имају апнеју у сну. Али то је углавном ЈЕДИНА добра ствар у вези са овим положајем током спавања.

Против: Спавање на стомаку се широко сматра најгорим положајем за спавање. Поравнава природну закривљеност кичме, што заузврат може довести до болова у доњем делу леђа. Спавање целе ноц́и са главом окренутом на једну страну такође оптерец́ује врат. Ако обично спавате у овом положају, покушајте да користите јастуке како бисте постепено тренирали своје тело да спава на једној страни.

Без обзира на здравствене предности, вец́ина нас спава у положају који сматра најудобнијим. Експериментисање са различитим положајима за спавање не шкоди. Осим ако лекар изричито не препоручи промену, вероватно је најбоље да наставите да радите оно што вам одговара. Само покушајте да што мање спавате на стомаку!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas