Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТЕХНИКА 5-4-3-2-1 СМИРУЈЕ У ТРЕНУТКУ: Проверен начин да се брзо отарасите стреса

Стрес је одавно постао саставни део нашег живота, а анксиозност је такође све већи проблем модерног друштва

1648145331_smile-ga0275a73f_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Анксиозност може да буде толико јака, да утиче на свакодневни живот, сан и везу. Многи људи такође имају проблем са паничним поремећајем, који се манифестује изненадним осећајем страха, без неког очигледног разлога, а који у неким случајевима доводи до паничног напада.

Уколико приметите симптоме, у оба случаја треба да се обратите лекару. Међутим, на сву срећу, постоје многобројне стратегије које могу да вам олакшају тај осећај анксиозности, у року од неколико минута.

Трик назван “54321” враћа особу у садашњи тренутак и помаже му да се “приземљи”

Такође може да помоне људима који су само мало “на ивици” или под стресом и имају “брзе мисли” које их одвраћају од сна или посла.

Прочитајте још: 9 навика људи са ПРИКРИВЕНОМ ДЕПРЕСИЈОМ - никад не бисте посумњали да нешто није у реду

Многи психолози га препоручују, јер се лако изводи и може се применити било кад и било где.

Из клинике “Мајо” предлажу ову технику “када вам је ум усмерен на бригу”.

Ево како се изводи:

Седите мирно, погледајте око себе и приметите:

– 5 ствари које можете да видите: ваше руке, небо, биљку на столу…

– 4 ствари које можете физички да осетите: ваше ноге на земљи, лопту, руку вашег пријатеља…

– 3 ствари које можете да чујете: дување ветра, дечији смех, ваш дах…

– 2 ствари које можете да намиришете: свеже подшишану траву, кафу, сапун…

– 1 ствар којој можете да осетите укус: мента, жвака…

Можда ће бити тешко да фиксирате толико предмета, нарочито уколико је тишина, па не можете ништа да чујете или окустите. Али у томе је и сврха задатка, да држи пажњу и примора вас да се концентришете на чула у том моменту.

Чак и да једноставно осетите ваш језик или слушате звук централног грејања, радите ствари на прави начин.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas