Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се дешава у телу када добијете напад ШТУЦАЊА? Доктор открио све негативне последице које ова појава изазива

Штуцање може бити веома иритантно, посебно уколико траје дуго

1688912204_stucanje.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Почнете ли да штуцате у „незгодном“ тренутку може да буде веома смешно, али такође и непријатно, може и да вас унервози ако дуже траје.

„Штуцање су заправо невољне контракције дијафрагме, што је мишић који се налази испод плућа“, каже др Адријан Котон.

„Када дође до спазма мишића, он се стегне, а то доводи до затварања гласних жица“, објашњава доктор, додајући да се тада производи звук који препознајемо као штуцање.

Др Котон наглашава да штуцање обично траје неколико минута, али може да траје и по неколико година, мада је то баш, баш ретко.

„Ако штуцање траје дуже од 48 сати, требало би да одете код лекара. Уколико се настави, постоје лекови и интервенције о којима ће лекар разговарати са вама“.

Шта ве узрокује штуцање и шта се још дешава у телу.

Дијафрагма је иритирана

До штуцања долази услед иритације дијафрагме, што је мишић који нам помаже да дишемо. „То резултује спазмом мишића, који онда доводи до изненадног увлачења ваздуха“, објашњава др Ричард Хонакер. „Након тога се врло брзо затварају гласне жице“.

Гласне жице се затварају

Када се гласне жице брзо затворе због спазма, тада чујемо звук штуцања.

„Осећај стезања који имате у грлу када штуцате је заправо затварање гласних жица“, каже др Котон.

Многи људи кажу да осећају притисак пре него што штуцну, а управо ово је разлог за то.

Гутате ваздух

Ако журите да завршите ручак и једете пребрзо, немојте да се изненадите ако после тога почнете да штуцате.

„Када превише брзо једете, гутате много ваздуха због чега се стомак надује. То ствара притисак на дијафрагму, због чега се мишић стеже услед иритације“.

Емоције вас савладају

Ако вам се чини да почнете да штуцате кад год сте узнемирени или узбуђени, дефинитивно нисте једини.

„Штуцање није увек изазвано оним што једемо или пијемо, и емоционалне ситуације могу да буду узрок“, каже Кејлеб Бек, стручњак који се бави холистиком.

Због тога многи кажу да треба да уплашите некога како би престао да штуца. Поента је у томе да се „промени емоција“, тако да Бек каже да страх некад заиста може да помогне да престанемо да штуцамо.

Анксиозни сте

„Анксиозност такође резултира гутањем ваздуха, а неки људи можда имају благу хипервентилацију“, каже др Хонакер.

Када брзо дишете или имате напад панике и уносите много ваздуха, може се десити да почнете да штуцате.

„Сви знамо како анксиозност може да стегне мишиће на врату, а исто се дешава и абдоминалним мишићима. Када се то деси, ставља се притисак на абдоминалне органе и абдомен их гура ка унутра, стављајући притисак на дијафрагму“.

Нерви не комуницирају добро

„Штуцање је најчешћа ‘абнормалност’ дијафрагме“, каже киропрактичар Кит Спаркс. „Дијафрагма је повезана са нервима у доњем делу врата. До штуцања долази када ти нерви не комуницирају како треба. Као резултат тога, осећамо привремени спазам у дијафрагми који називамо штуцањем“.

То, наравно, није трајно стање и мозак брзо налази решење за то. Доктор каже да можете да покушате да прекинете штуцање помоћу неког трика, али да углавном време учини своје.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas