Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛОША НАВИКА

Шта се све дешава у телу када ОСТАВИТЕ ЦИГАРЕТЕ?

Сваке године 17. новембра обележава се светски дан непушача, у којем се подиже свест о овој нездравој животној навици.

1637175251_girl-g1c1f00c02_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Пушење оставља бројне негативне последице на организам и целокупно здравље, а највише страдају плућа, због чега се на светски дан непушача, који се обележава данас, 17. новембра, често износе чињенице о овој нездравој животној навици.

Бостоје бројни разлози због којих треба оставити цигарете, а главни је тај да се тело престанком пушења темељно обнавља.

Прочитајте још: Две ВЕЖБЕ дисања због којих ћете рећи НЕ цигарама

Америчка фирма "CVS Health" објавила је инфографику која показује шта се све временом догађа у телу након престанка пушења - од 20 минута до 15 година.

До годину дана

- 20 до 30 минута - крвни притисак и откуцаји срца се смањују, а руке и стопала се загравају;
- 8 сати - ниво угљен-моноксида у крви пада, а кисеоника расте;
- 48 сати - чуло мириса и мириса почиње боље да ради;
- 72 сата - бронхијалне цеви се опуштају;
- 2 недеље до 3 месеца - циркулација у телу је боља и снажнија, као и функција плућа;
- 1 месец до 9 месеци - смањује се кашаљ и запушеност синуса, плућа се лакше ослобађају слузи, чистија су и мања је могућност инфекције, тело има више енергије.

Након годину дана

- 1 година - ризик од срчаних болести је двоструко мањи него код пушача;
- 5 година - ризик од можданог удара и рака грлића материце постаје исти као код непушача, а ризик од рака усне дупље, грла, једњака и бешике је дупло мањи него раније;
- 10 година - ризик од рака плућа је двоструко мањи него код пушача, а од рака панкреаса је у нивоу као код непушача;
- 15 година - ризик од срчаних обољења и смрти подједнак је као код непушача, преноси "The Independent".

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas