Oglas
· · Komentari: 0
LOŠA NAVIKA

Šta se sve dešava u telu kada OSTAVITE CIGARETE?

Svake godine 17. novembra obeležava se svetski dan nepušača, u kojem se podiže svest o ovoj nezdravoj životnoj navici.

1637175251_girl-g1c1f00c02_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Pušenje ostavlja brojne negativne posledice na organizam i celokupno zdravlje, a najviše stradaju pluća, zbog čega se na svetski dan nepušača, koji se obeležava danas, 17. novembra, često iznose činjenice o ovoj nezdravoj životnoj navici.

Bostoje brojni razlozi zbog kojih treba ostaviti cigarete, a glavni je taj da se telo prestankom pušenja temeljno obnavlja.

Pročitajte još: Dve VEŽBE disanja zbog kojih ćete reći NE cigarama

Američka firma "CVS Health" objavila je infografiku koja pokazuje šta se sve vremenom događa u telu nakon prestanka pušenja - od 20 minuta do 15 godina.

Do godinu dana

- 20 do 30 minuta - krvni pritisak i otkucaji srca se smanjuju, a ruke i stopala se zagravaju;
- 8 sati - nivo ugljen-monoksida u krvi pada, a kiseonika raste;
- 48 sati - čulo mirisa i mirisa počinje bolje da radi;
- 72 sata - bronhijalne cevi se opuštaju;
- 2 nedelje do 3 meseca - cirkulacija u telu je bolja i snažnija, kao i funkcija pluća;
- 1 mesec do 9 meseci - smanjuje se kašalj i zapušenost sinusa, pluća se lakše oslobađaju sluzi, čistija su i manja je mogućnost infekcije, telo ima više energije.

Nakon godinu dana

- 1 godina - rizik od srčanih bolesti je dvostruko manji nego kod pušača;
- 5 godina - rizik od moždanog udara i raka grlića materice postaje isti kao kod nepušača, a rizik od raka usne duplje, grla, jednjaka i bešike je duplo manji nego ranije;
- 10 godina - rizik od raka pluća je dvostruko manji nego kod pušača, a od raka pankreasa je u nivou kao kod nepušača;
- 15 godina - rizik od srčanih oboljenja i smrti podjednak je kao kod nepušača, prenosi "The Independent".

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas