· · Коментари: 0

Вежбом против НЕСАНИЦЕ! Ове три вежбе пружиће вам добар и здрав сан!

Веза између редовног вежбања и квалитета сна је опширно проучавана. Тренутна истраживања снажно сугеришу да вежбање и сан имају снажну везу. Умерено вежбање током дана може помоћи људима да боље спавају, док недовољно спавање може довести до нижих нивоа дневне физичке активности.

1648067535_sport-gc2a726867_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Неке врсте вежби промовишу бољи, квалитетнији сан од других. Разумевање које су вежбе најбоље за спавање – и када би требало да вежбате током дана – може вам помоћи да се довољно одморите током ноћи.

Прочитајте још: Припремите НОГЕ за кратке летње хаљине: Свако вече пре одласка у кревет урадите ове ЧЕТИРИ ВЕЖБЕ (ВИДЕО)

Које врсте вежби су најбоље за спавање?

Аеробне вежбе

Аеробне или „кардио“ вежбе изазивају брже дисање и брже откуцаје срца. Ова врста вежби може побољшати крвни притисак и смањити ризик од срчаних обољења. Аеробна вежба се мери интензитетом. Активности умереног интензитета ће повећати број откуцаја срца и изазвати знојење. Примери укључују брзо ходање, аеробик у води и полубрдовиту вожњу бициклом. Аеробик снажног интензитета, који може повећати број откуцаја срца у много већој мери, укључује трчање, пливање, интензивне вожње бициклом и физички захтевне спортове попут кошарке. Неформалан начин мерења интензитета аеробних активности познат је као тест разговора. Током вежби умереног интензитета, можете разговарати нормалном брзином, али већина неће моћи да пева. За активности интензивног интензитета, већина људи не може да изговори више од неколико речи пре него што треба да дођу до даха.

Студије су откриле да редовна аеробна вежба током дужег периода може побољшати квалитет сна и смањити прекомерну поспаност током дана код људи са несаницом. Истраживања такође показују да аеробне активности умереног интензитета могу смањити озбиљност поремећаја дисања у сну, попут опструктивне апнеје у сну. 

Вежбе отпора

Вежба отпора, позната и као тренинг снаге, фокусира се на изградњу мишићне масе у целом телу. Здравствени стручњаци препоручују комбинацију аеробних вежби и вежби отпора како бисте побољшали различите аспекте вашег физиолошког здравља. Примери вежби отпора укључују: дизање тегова, склекове, трбушњаке, итд.  Кључ ефикасног тренинга снаге је понављање. Требало би да изводите сетове вежби отпора које укључују до 12 понављања по комаду. Тренинг снаге у почетку може бити веома тежак, тако да почетници могу почети са једним сетом сваке активности по тренингу и постепено повећавати на више серија када им буде удобно. Као и аеробне активности, редовне вежбе отпора могу побољшати квалитет сна и друге аспекте вашег ноћног одмора. Тренинг снаге такође може да смањи ризик од анксиозности и депресије.

Јога

Јога је специфичан тип тренинга отпора који се фокусира на побољшање држања, вежбе дисања и медитацију. Показало се да јога ублажава стрес, помаже људима да изгубе тежину и смањује бол у врату и доњем делу леђа.

Вежбање јоге такође може побољшати квалитет сна. Иако веза између јоге и бољег сна није опширно процењена у смислу укупне популације, неке студије су приметиле побољшање сна за одређене појединце. 
Било како било, нека здрав сан буде приоритет!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.