· · Коментари: 0
ЗРЕЛОСТ

Радмила зна 3 ТАЈНЕ срећног живота и решила је да вам их открије

Из дугогодишње праксе Радмила Урошевић се уверила да многи дигну руке већ на почетку и упадну у самосажаљење да је њихово време прошло.

RadmilaUrosevic1271019.jpg
Радмила Урошевић испред Волонтерског центра Фото: Архива Новости

Радмила Пеција Урошевић је аутор књихе „Старење без аутоцензуре“, али је свима познатија као оснивач и координатор Волонтерског сервиса Звездара. Поред бројних радионица које је организовала, волонтерски центар  је протеклих година помогао хиљадама људи.

Прочитајте још: Ако хоћете да живите СТО година поједите осам ораха и урадите још 49 ствари

Радмила је годинама промотер одговорног старења, па је у књизи на занимљив начин, кроз примере, описала шта све човек треба сам да уради да би побошљао свој живот.

Организује радионице Фото: Архива Новости

- Старење је процес који има предности и мане, али морамо да га прихватимо године и да учинимо све да би нам живот био што бољи - каже Радмила.

Прво правило је не одустати на почетку.

Она има једноставан рецепт који се састоји из три корака. Први је став према животу. Без обзира на то колико имамо година најпогубнији је и уједно најпогрешнији осећај да не можемо ништа да променимо.

- Лично одустајање на самом почетку је највећа грешка коју праве наши људи  - каже Радмила.

Ко тако размишља - њему ништа више није доступно. То је погрешна животна филозофија и онај ко сам себе дискриминише, заиста, не може нитша да промени, нити да побољша свој живот.

Прочитајте још: Наталија је РУСКИЊА која се са петорицом синова преселила у Србију! Деци на ране ставља чили, а за то постоји ДОБАР РАЗЛОГ! (Фото)

Чврсто на ногама Фото: Архива Новости

 

Новац није пресудан да би нам било добро. То је друго правило у које су се овог пролећа сви уверили. Код усамљености, осећаја страха и одбачености новац не може да помогне.

- Зато треба упоредо са улагањем у ментално и физичко здравље развијати социјални капитал , јер људи који су комуникативни нису у ризику да ће постати усамљени - истиче Радмила.

Телефонски позив не може да се купи, градите контакте.

Ванредно стање је потврдило оно што смо сви научили у детињству.  Они који се препусте материјалним и технолошким достигнућима на најбољем су путу да остану усамљени и социјално искључени, а самим тим и незадовољни, јер телефонски позив не може да се купи.
- Ова лекције живота је била сурова, али надам се да смо је научили, јер само се само усамљени људи срећу са депресијом и питањем бесмисла живота - наглашава Радмила.

Прочитајте још: Миланка, Милинка, Јулијана и Коса су ХЕРОИНЕ СРБИЈЕ, о њима круже легенде, а о једној је испевана и ПЕСМА

Треће правило је: Никада не одустати. Људи се често утопе у тугаљивост и самосажаљење, јер размишљају да је њихово време прошло и нема простора за бољитак

- Увек може да буде боље ако се потрудимо, јер од кукања ја сам стар нема користи и свима кажем "хајде да се бавимо животом нећу да разговарам о смрти" - закључује Радмила.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.