Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
кућни љубимци

Ова храна није добра за кућне љубимце: Шта не би требало да једу?

Са колико сигурности већину хране коју ви једете можете да понудите вашем псу?

1637429874_shutterstock_344752013.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Можда никад нисте размишљали у том правцу, и свакако не бисте желели да случајно отрујете свог љубимца, али испоставља се да већина људске хране није намењена псима. Као одговоран власник једног пса, важно је да знате које су то намирнице које могу нанети штету вашем љубимцу. На овај начин понудићете му не само здраву храну, већ ћете и ван његовог домашаја држати ону која је за њега токсична.

Храна коју пси не треба да једу

У нашој галерији доносимо вам листу намирница које су честе на нашој трпези, а које је су забрањене вашем верном четвороножном пријатељу.

Грожђе

Грожђе, као и суво грожђе је нешто што може неповратно да доведе до оштећења бубрега код паса. Уколико се конзумира у већој количини, извесна је и смрт. Свега 5 зрна грожђа је довољно да постане фатално за вашег пса. Повраћање, губитак апетита, дијареја, болови у стомаку, смањена производња урина и слабост су симптоми који могу указати на тровање грожђем.

Прочитајте још: Сирово месо за псе? Да ли смеју да једу пилетину?

Лук

Лук је посебно опасан за псе, јер изазива један облик анемије, стање које узрокује уништавање црвених крвних зрна. Такође, од лука псу могу да страдају и бубрези. Токсичност се може јавити и ако пас поред црног поједе и бели лук, и влашац. Није процењено тачно која количина лука је отровна за псе, али га треба у сваком случају заобићи.

Напици са кофеином

Кофеин је налик токсичној хемикалији која се налази у чоколади. Он може оштетити срце пса, његова плућа, бубреге и централни нервни систем. Осим кафе, за вашег љубимца су забрањени и сви производи који у себи садрже веће количине кофеина попут кофеинских таблета, веће количине чаја и слично. Убрзан рад срца, „пијани“ ход, тромост мишића и интензивно дахтање су знаци тровања кофеином.

Ораси макадамије

Иако се ораси макадамије не сматрају фаталним по псе они могу да буду узрок тешке болести. Још није утврђен степен токсичности када су ови ораси у питању, али гутање само једне шаке макадамија ораха доводи до бројних проблема са здрављем пса. Ако дође у додир са њима пас ће имати повишену температуру, мишићи ће му се кочити, повраћаће и пашће у тешку депресију.

Прочитајте још: Кућне биљке које су опасне за љубимце: Ипак не могу заједно

Коштице и семенке воћа

Семе јабуке, коштице трешње, брескве и шљива садрже у себи токсин под називом цијанид. Знаци тровања цијанидом су повраћање, тешко дисање, тахикардија, срчана аритмија, иритације на кожи и кома. У неким случајевима постоји могућност спашавања пса који је отрован на овај начин, давањем противотрова, док се остали третмани своде на терапију кисеоником и течношћу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas