Oglas
· · Komentari: 0
kućni ljubimci

Ova hrana nije dobra za kućne ljubimce: Šta ne bi trebalo da jedu?

Sa koliko sigurnosti većinu hrane koju vi jedete možete da ponudite vašem psu?

1637429874_shutterstock_344752013.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Možda nikad niste razmišljali u tom pravcu, i svakako ne biste želeli da slučajno otrujete svog ljubimca, ali ispostavlja se da većina ljudske hrane nije namenjena psima. Kao odgovoran vlasnik jednog psa, važno je da znate koje su to namirnice koje mogu naneti štetu vašem ljubimcu. Na ovaj način ponudićete mu ne samo zdravu hranu, već ćete i van njegovog domašaja držati onu koja je za njega toksična.

Hrana koju psi ne treba da jedu

U našoj galeriji donosimo vam listu namirnica koje su česte na našoj trpezi, a koje je su zabranjene vašem vernom četvoronožnom prijatelju.

Grožđe

Grožđe, kao i suvo grožđe je nešto što može nepovratno da dovede do oštećenja bubrega kod pasa. Ukoliko se konzumira u većoj količini, izvesna je i smrt. Svega 5 zrna grožđa je dovoljno da postane fatalno za vašeg psa. Povraćanje, gubitak apetita, dijareja, bolovi u stomaku, smanjena proizvodnja urina i slabost su simptomi koji mogu ukazati na trovanje grožđem.

Pročitajte još: Sirovo meso za pse? Da li smeju da jedu piletinu?

Luk

Luk je posebno opasan za pse, jer izaziva jedan oblik anemije, stanje koje uzrokuje uništavanje crvenih krvnih zrna. Takođe, od luka psu mogu da stradaju i bubrezi. Toksičnost se može javiti i ako pas pored crnog pojede i beli luk, i vlašac. Nije procenjeno tačno koja količina luka je otrovna za pse, ali ga treba u svakom slučaju zaobići.

Napici sa kofeinom

Kofein je nalik toksičnoj hemikaliji koja se nalazi u čokoladi. On može oštetiti srce psa, njegova pluća, bubrege i centralni nervni sistem. Osim kafe, za vašeg ljubimca su zabranjeni i svi proizvodi koji u sebi sadrže veće količine kofeina poput kofeinskih tableta, veće količine čaja i slično. Ubrzan rad srca, „pijani“ hod, tromost mišića i intenzivno dahtanje su znaci trovanja kofeinom.

Orasi makadamije

Iako se orasi makadamije ne smatraju fatalnim po pse oni mogu da budu uzrok teške bolesti. Još nije utvrđen stepen toksičnosti kada su ovi orasi u pitanju, ali gutanje samo jedne šake makadamija oraha dovodi do brojnih problema sa zdravljem psa. Ako dođe u dodir sa njima pas će imati povišenu temperaturu, mišići će mu se kočiti, povraćaće i pašće u tešku depresiju.

Pročitajte još: Kućne biljke koje su opasne za ljubimce: Ipak ne mogu zajedno

Koštice i semenke voća

Seme jabuke, koštice trešnje, breskve i šljiva sadrže u sebi toksin pod nazivom cijanid. Znaci trovanja cijanidom su povraćanje, teško disanje, tahikardija, srčana aritmija, iritacije na koži i koma. U nekim slučajevima postoji mogućnost spašavanja psa koji je otrovan na ovaj način, davanjem protivotrova, dok se ostali tretmani svode na terapiju kiseonikom i tečnošću.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas