Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Деца која ручају са родитељима нису жртеве зависности

Настојте да, што чешће, заједно са децом уживате у породичним ручковима.

1632988593_Depositphotos_59876653_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Због брзог темпа живота и превише обавеза, савременим породицама није лако да окупе све чланове у исто време за трпезом.

Прочитајте још: Након КОРОНЕ психијатри имају пуне руке посла: Све више људи се лечи од ИНФОДЕМИЈЕ

Ручак код куће је здравији

На тај начин малишани ће усвојити здраве навике у исхрани, а то ће их спасти од гојазности која је све присутнија међу децом. Истраживања су показала да особе које се углавном хране код куће, избегавају брзу храну и пецива, имају знатно мање шанси да постану гојазне.

Довољан је податак да оброк у ресторану у просеку садржи 60 одсто више калорија од оног спремљеног код куће.

Храна у ресторанима је калоричнија.

На основу резултата студије у којој су учествовала деца стара од девет до 14 година, установљено је да она која ручају код куће са родитељима, мање једу пржену, нездраву храну и пију сокове. Њихова исхрана је базирана на поврћу и кључним хранљивим материјама, калцијуму, гвожђу и влакнима. Уз то пију више воде, а мање сока. Обедовање са породицом одлична је прилика и да се деца упознају са свим намирницама и исхрану обогате новим укусима.

Прочитајте још: И са њима треба бити ОПРЕЗАН: Како се правилно комбинују ВИТАМИНИ?

Ко руча са родитељима нема порок

Осим тога, чести породични ручкови, доказали су научници, имају моћ да смање ризик од депресије и поремаћаја у исхрани. Могу чак и да одбране од порока.

Наиме, научници су установили да деца која најмање пет пута недељно ручају са родитељима, касније знатно ређе одлучују да пуше, конзумирају алкохол и дрогу. Код тинејџера који мање од три пута недељно ручају са породицом, чак три и по пута повећан је ризик од конзумирања наркотика. Трипут је већа вероватноћа да ће пробати марихуану, два и по пута да ће пропушити, а склонији су и алкохолу.

Прочитајте још: Александрова техника је спас за људе који седе, а настала је захваљујући ОГЛЕДАЛИМА

И млађи и старији који редовно обедују са породицом, имају мање проблема са стресом, јер уз залогаје добијају и подршку најближих, доказали су научници.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas