Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТЕХНИКА

Александрова техника је спас за људе који седе, а настала је захваљујући ОГЛЕДАЛИМА

Многи факултети музичке и драмске уметности у Европи, САД и Аустралији, у своје планове и програме уврстили су основе Александерове технике, како би студенти постигли што боље резултате.

1632470163_Depositphotos_92086542_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Користе је и спортисти, поготово они који се баве скијањем, голфом и јахањем, јер врло добро знају од каквог је значаја правилно држање тела.

Прочитајте још: Након КОРОНЕ психијатри имају пуне руке посла: Све више људи се лечи од ИНФОДЕМИЈЕ

На пример, они који свирају неки инструмент, уз помоћ ове технике коригују став приликом свирања, па музицирају са лакоћом, а и ослобађају се непотребне тензије мишића током вежбања. На тај начин избегавају проблеме које би могли да имају са кичменим стубом, вратом и тетивама, карактеристичним за инструменталисте.

Користе је глумци
Певачима ова техника помаже да дисајне путеве и говорни апарат ослободе од тензије, чиме грудни кош постаје покретљивији а капацитет плућа већи. Глумцима и спортистима доноси лакоћу при покрету, повећава самопоуздање, а смањује оптерећење зглобова, чиме се смањују шансе за повређивање.

Ко је Александер?

Ф.М. Александер, који је осмислио ову технику, био је аустралијски глумац са каријером која је текла глатко док није на представи осетио промуклост, а на крају и сасвим остао без гласа. Пошто лекари нису успевали да излече овај хронични ларингитис, схватио је да сам мора нешто да учини.

Лекари му нису помогли. Поставио је огледала.

Око себе је поставио огледала и почео да анализира и ослушкује своје тело. Тако је уочио да је губитак гласа последица превелике напетости у врату и телу, односно да је за функционисање целог тела кључна веза између главе, врата и леђа коју је назвао примарном контролом.

Прочитајте још: Здраве и слатке намирнице: У потпуности могу заменити шећер

То у пракси значи да, ако су глава и кичма у неравнотежи, не дишемо правилно, лоша нам је циркулација...

Користе је глумци, музичари... Фото: Депозит

Све то доводи до бола, стреса, главобоље, несанице. Годинама је изналазио нове технике за своје изражавање на сцени и успео је да сасвим превлада овај проблем, тако да је на крају постао и директор Сиднејског конзерваторијума за драму и глуму.

Прочитајте још: И са њима треба бити ОПРЕЗАН: Како се правилно комбинују ВИТАМИНИ?

Лекаре је одушевио
Лекари су били фасцинирани, па су га наговорили да друге подучава основама своје технике. И чинио је то деценијама. Своја сазнања представио је и угледним грађанима Лондона (радио је и са Џорџом Бернардом Шоом), а до краја живота подучавао је наставнике.

Постоји 3.000 учитеља

Данас у свету има око 3000 учитеља Александерове технике, који нас подучавају да се решимо неправилног држања тела и ослободимо стреса насталог услед тога, како да стојимо, седимо, ходамо, устајемо из кревета.

Учитељи уче људе како да устану, држе тело...

А, када успоставимо контакт са својим телом, то ћемо учинити и са умом и почећемо да се преиспитујемо шта једемо, какав нам је живот, да ли смо задовољни својом професијом... Повећаће нам се свест о себи и свету који нас окружује.

Прочитајте још: ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима

Александрова техника није јога

Да не би било забуне, Александерова техника није облик јоге (мада се један део односи на побољшање процеса дисања), нити масаже (иако се ослања на додир, као начин комуникације током учења).

Добра за оне који седе
Одлична је и за све који на послу углавном седе. Програмерима и новинарима ће помоћи да растерете лумбални део леђа и кичме у целини и ослободе вратни део кичме од тензије. Компјутерашима ће ублажити бол у руци, зглобу и раменима.

Најтачније би било рећи да нас она не учи како да правилно држимо тело, већ како да се ослободимо лоших навика због којих је тело спутано и болно. Када се држање, дисање и координација уз помоћ ове технике доведу у равнотежу, делотворније ћемо у свакодневним активностима користити тело, не осећајући напетост у раменима.

После ове технике се смањи напетост рамена

Код деце и тинејџера развиће моторику, помоћи при проблемима са кичмом и равним табанима. Старијима помаже да се лакше крећу, успоставе мишићни тонус и ојачају тело. Препоручује се и трудницама због новонастале тежине која додатно притиска кичмени стуб, карлицу и ноге.

Прочитајте још: Истраживање: Људи траже савет од Доктор Гугла, а ево шта мисле о докторима!

Прија и јавним говорницима, људима са хроничним или повременим болом у леђима, родитељима који носе малу децу или онима који свакодневно вуку из продавнице много намирница. Све у свему, уз ову технику бол ће попустити, биће смањен ниво стреса, побољшаћете држање тела и наступ на сцени.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas