Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Са колико година дете треба да добије ПРВИ ТЕЛЕФОН? Питање које мучи многе родитеље

Већина родитеља поставља ово питање, а да ли уопште постоји прави одговор?

1699376115_shutterstock_403782565.jpg
Фото: Шхуттерстоцк
Oglas

Са колико година дете треба да добије први мобилни телефон? Професорка психологије на престижном америчком универзитету Јејлу, Лори Сантос, сматра да постоји само један тачан одговор на ово питање:

- Чекајте што је дуже могуће. Мислим да је боље што више одуговлачити с давањем технологије деци.

Малишани, од осам до 12 година, који имају телефон, проводе нешто мање од пет сати дневно уз паметне уређаје, док тинејџери изгубе готово осам сати, показало је истраживање једне непрофитне организације из 2019. године.

То време се ретко користи за креативне активности. Напротив, млади га углавном утроше на друштвеним мрежама или гледајући видео-записе, истичу стручњаци. Поменути психолог сматра да ће то вероватно подстаћи лоше ментално здравље и ометати децу на часовима.

- Сам број информација које би дете могло добити с друштвених медија може бити поражавајући. Тинејџери данас добију око 200 обавештења на својим телефонима - напомиње Сантос.

Удружење Wait until 8th заговара избегавање употребу паметних телефона пре поласка у осми разред. Наводи се да малишани у просеку први паметни телефон добијају са десет година. Ови уређаји одвлаче пажњу и потенцијално су опасни за децу, али су широко распрострањени у основним и средњим школама због друштвеног притиска и нереалних очекивања да га имају. Поручују да је детињство прекратко да би се трошило на паметне телефоне.

- Родитељи би такође требало да буду пример деци - додаје Сантос. - Ако сте стално на мобилном телефону, биће теже да оправдате зашто ваше дете не може да га има. Малишани неће урадити оно што им ви кажете, већ оно што ви радите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas