· · Коментари: 0

Шта кад дојење не иде тако лако?

Многе маме имају жељу да доје своје бебе. Нажалост, упркос жељама и труду, то се једноставно не деси.

1650966964_ana-tablas-oB0xbLwcaMw-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Многе маме осећају тугу и то сматрају великим губитком. И то је у реду. Дојење некоме иде лакше, некоме теже, а за то постоје многи разлози. Колико год је мама дојила своју бебу, па било то и само неколико дана, пружила је свом новорођенчету непроцењиву негу, извор љубави и хране.

Царски рез може мало продужити почетак дојења

Многе маме које су се породиле царским резом знају да је опоравак мало захтевнији и траје нешто дуже, него што је то случај код вагиналног порођаја. Бол на месту реза и накнадни болови услед смањења величине материце могу учинити да дојење буде веома непријатно. Сисањем беба ствара контракције у материци која се на тај начин постепено враћа у првобитни облик и величину. Многима је помогао положај лежања са стране са благо савијеним ногама у коленима. На тај начин рана од царског реза није оптерећена и мање је болна. Исцрпљеност, умор, а често и бабy блуес могу мамама отежати дојење. У таквим ситуацијама добро је препознати код себе моменат када треба прећи на флашици, и на тај начин помоћи себи.

Флашице за бебе од првог дана

Бебама је потребна љубав и храна да би расле. Свака кап мајчиног млека, нарочито у првим данима по рођењу је важна и колико год да је беба добила је одлично. Уколико мама не настави са дојењем из било ког разлога, флашице за бебе су направљене и прилагођене и тек новорођеним бебама. Цуцле су направљене од најмекшег силикона и верно имитирају брадавице. Формуле адаптираног млека садрже све потребне витамине како би се беби што боље заменило мајчино млеко. Уколико мама има још увек мало млека, може се измлазати и давати беби. То некада може бити и један оброк на дан. И то је у реду. Такође, флађице за бебе се данас праве и да олакшају прва три месеца која знају да обилују грчевима код бебе.

Обавезан је пробиотик за бебе

Варење млека је нешто са чим се беба суочава по први пут и представља велики изазов. Ово се односи и на мамино и на адаптирано млеко. Једноставно потребно је време да се црева почну са лакоћом процес варења. Од првог дана се препоручује пробиотик, који је у течном стању и накапа се у млеко. У питању је природни пробиотик за бебе, који никако не може изазвати контраиндикације. Сем тога, помаже и беби да редовно празни своја црева, што је јако важно, посебно у првим недељама. Здрава и срећна беба мора редовно да напуни своје пелене. Бебе које сисају обично имају више пуних пелена од беба које пију адаптирано млеко.

Понекад дојење не функционише. Одлука да се прекине са дојење и пређе на флашицу може бити тешка и тада је важно мамама пружити подршку. Нарочито, мамама које су то постале по први пут. Њихов период прилагођавања је испуњен страховима, сумњом и преиспитивањима. На крају, најважније је да мама буде срећна, а са срећном мамом срећна је и беба.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.