Oglas
· · Komentari: 0

Šta kad dojenje ne ide tako lako?

Mnoge mame imaju želju da doje svoje bebe. Nažalost, uprkos željama i trudu, to se jednostavno ne desi.

1650966964_ana-tablas-oB0xbLwcaMw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Mnoge mame osećaju tugu i to smatraju velikim gubitkom. I to je u redu. Dojenje nekome ide lakše, nekome teže, a za to postoje mnogi razlozi. Koliko god je mama dojila svoju bebu, pa bilo to i samo nekoliko dana, pružila je svom novorođenčetu neprocenjivu negu, izvor ljubavi i hrane.

Carski rez može malo produžiti početak dojenja

Mnoge mame koje su se porodile carskim rezom znaju da je oporavak malo zahtevniji i traje nešto duže, nego što je to slučaj kod vaginalnog porođaja. Bol na mestu reza i naknadni bolovi usled smanjenja veličine materice mogu učiniti da dojenje bude veoma neprijatno. Sisanjem beba stvara kontrakcije u materici koja se na taj način postepeno vraća u prvobitni oblik i veličinu. Mnogima je pomogao položaj ležanja sa strane sa blago savijenim nogama u kolenima. Na taj način rana od carskog reza nije opterećena i manje je bolna. Iscrpljenost, umor, a često i baby blues mogu mamama otežati dojenje. U takvim situacijama dobro je prepoznati kod sebe momenat kada treba preći na flašici, i na taj način pomoći sebi.

Flašice za bebe od prvog dana

Bebama je potrebna ljubav i hrana da bi rasle. Svaka kap majčinog mleka, naročito u prvim danima po rođenju je važna i koliko god da je beba dobila je odlično. Ukoliko mama ne nastavi sa dojenjem iz bilo kog razloga, flašice za bebe su napravljene i prilagođene i tek novorođenim bebama. Cucle su napravljene od najmekšeg silikona i verno imitiraju bradavice. Formule adaptiranog mleka sadrže sve potrebne vitamine kako bi se bebi što bolje zamenilo majčino mleko. Ukoliko mama ima još uvek malo mleka, može se izmlazati i davati bebi. To nekada može biti i jedan obrok na dan. I to je u redu. Takođe, flađice za bebe se danas prave i da olakšaju prva tri meseca koja znaju da obiluju grčevima kod bebe.

Obavezan je probiotik za bebe

Varenje mleka je nešto sa čim se beba suočava po prvi put i predstavlja veliki izazov. Ovo se odnosi i na mamino i na adaptirano mleko. Jednostavno potrebno je vreme da se creva počnu sa lakoćom proces varenja. Od prvog dana se preporučuje probiotik, koji je u tečnom stanju i nakapa se u mleko. U pitanju je prirodni probiotik za bebe, koji nikako ne može izazvati kontraindikacije. Sem toga, pomaže i bebi da redovno prazni svoja creva, što je jako važno, posebno u prvim nedeljama. Zdrava i srećna beba mora redovno da napuni svoje pelene. Bebe koje sisaju obično imaju više punih pelena od beba koje piju adaptirano mleko.

Ponekad dojenje ne funkcioniše. Odluka da se prekine sa dojenje i pređe na flašicu može biti teška i tada je važno mamama pružiti podršku. Naročito, mamama koje su to postale po prvi put. NJihov period prilagođavanja je ispunjen strahovima, sumnjom i preispitivanjima. Na kraju, najvažnije je da mama bude srećna, a sa srećnom mamom srećna je i beba.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas