· · Коментари: 0
ЗНАКОВИ НАСИЉА

Узнемирујући знакови да ваше дете трпи насиље

У данашње време много деце пролази кроз разне облике вршњачког насиља, али многи родитељи због бројних обавеза некада не примете да се са њиховим мезимцима нешто догађа

1604678300_dete.jpg
Фото: депоситпхотос

Најчешћи облици насиља према деци јесу физички, тада се јасно примећују модрице на дететовом телу. Али шта се догађа са психичким насиљем? Како га препознати?

Прочитајте још: Знакови који показују да ДЕТЕТУ недостаје РОДИТЕЉСКА ПАЖЊА

Психолози саветују, да је најбољи отворен и искрен разговор са вашом децом, тако да стекну поверење у вас и кажу им шта их мучи. Са друге стране постоје и знакови на које морате да обратите пажњу, уколико је ваше дете затворено.

Дете се више не радује као некада

Недостатак задовољства је кључни знак депресије. Ако ваше дете губи жељу за храном, забавом и хобијима које је некад волело, обратите пажњу. Кажите детету да сте приметили да нешто није у реду и да вам се слободно повери. Објасните да је и мало туге саставни део живота, као и да зна да сте за њега увек ту.

Престаје да користи друштвене мреже
 

Фото: деспоситос

Данашња деца обожавају друштвене мреже, па ако их је дете некад стално користило, а сада не жели, то може бити знак да трпи малтретирање на интернету. Обратите пажњу и да ли је дете љуто, фрустрирано или нервозно док користи мобилни телефон или лаптоп.

 Стално се жали на главобољу и бол у стомаку

Стрес због малтертирања код деце може да изазове и физичку бол, која се најчешће јавља у стомаку или глави, кажу стручњаци, а преноси Реалсимпле.цом. Обратите пажњу шта се дешава - нека деца измишљају болести како би остали код куће и тако избегли малтретирање у школи.

Свађе са пријатељима

Велике промене у друштвеном животу детета су потпуно нормалне. Ипак, ако се ођедном више не дружи ни са ким од старих пријатеља, распитајте се шта се дешава и да ли постоји већи проблем од уобичајених детињих и тинејџерских конфликата.

 Не жели да иде у школу или на тренинг

Ако је ваше дете изненада одустало од кључних активности или почело да изостаје из школе или часова спорта које је волело, може бити да је реч о злостављању.

Пољуљано самопоуздање

Малтретирање код деце у великој мери може да снизи ниво самопоуздања, а може бити и узрок вршњачког насиља. Због тога је веома важно да детету на време изградите самопоуздање, како се касније не би десило да преживљава насиље, а да због недостатка самопоштовања мисли да је то и заслужило.

Прочитајте још: Најчешће дечје лажи: "Он је први почео", "мама је рекла да могу" и једна која се НАЈВИШЕ ЧУЈЕ

 Самомалтретирање

Можда вам звучи контрадикторно, али многе жртве насиља почињу да матретирају друге. То је одбрамбени механизам детета које још увек не разликује добро од лошег, не осећа се добро због тога што ради, али несвесно жели да изгради имиџ особе која је јака и насилна, да би га други оставили на миру.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.