· · Коментари: 0
НЕОДОЉИВИ

ПСИХОЛОЗИ СУ ОДГОВОРИЛИ: Ево зашто мала деца "КРАДУ"?

Крађа у предшколском узрасту има специфичне карактеристике и то није крађа у правом смислу речи.

1608990803_pexels-cottonbro-3661452.jpg
Фото: Пинтерес

Мало је родитеља који се нису сусрели с дечијом крађом и њихова забринутост је сасвим разумљива. Међутим, стручњаци поручују да не треба паничити, јер се проблем може решити.

Да би у томе успели, родитељи, прво, треба да открију зашто њихово дете краде, а затим да покушају да са њим успоставе однос поверења и блискости да би му указали на грешку.

Прочитајте још: Често детету кажете: "Шта ће с тобом бити?" Стручњаци кажу следеће

Психолози наглашавају да сви родитељи треба да знају да су у свакој старосној групи узроци таквог понашања различити. Крађа у предшколском узрасту има специфичне карактеристике и то није крађа у правом смислу речи. Неки од разлога због којих малени почињу да краду су:

  • Жеља да се нешто има. Дете често не може да свлада ту огромну жељу. Оно види нову играчку и пошто о њој дуго машта, не може одолети да је не узме или у парку од другог детета или чак у продаваоници.
  • Други разлог је жеља да ближњима нешто поклони. Дете жели да развесели маму или тату и не схвата да у томе има нешто лоше.
  • Трећи је разлог жеља да на себе скрене пажњу вршњака, као власник неке посебне ствари.

Прочитајте још: Мама, да ли постоји ДЕДА МРАЗ? Психолог саветује шта и када треба одговорити

Сви такви поступци могу се оправдати кад је реч о детету од две или три године. За њега су појмови "моје", "твоје", "туђе" апстрактни. Они још не могу да схвате шта је то својина и зато су убеђени да је све на свету њихово.

Зато се дете не устеже у гостима или парку да присвоји све што му се допада. Наравно, такво дете нећемо назвати лоповом, већ ћемо му стрпљиво објаснити да је играчка туђа и да је због тога не сме носити кући.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.