Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПИСЦИ

Марија Миљевић открила МИСТЕРИЈУ Милорада Павића: Имао je кутију за писање стару 100 година са безброј ТАЈНИХ фиока!

Марија Миљевић је пре 12 година снимила интервју са Милорадом Павићем који никада није објављен, а открива многе тајне.

1618822826_JAKAseci.jpg
Марија Миљевић Фото: Приватна архива
Oglas

На 67/68. Мартовском фестивалу документарног филма у уторак у 15 часова и 40 минута биће приказан ТВ филм "Павићева кутија за писање" посвећен великом академику и једном од наших најпревођенијих писаца у свету Милораду Павићу, ауторке и уреднице у РТС-у Марије Миљевић Рајшић, настао у продукцији Културно уметничког програма РТС-а.

Прочитајте још: Српско јерменски бракови су најуспешнији из два добра разлога

ТВ филм "Павићева кутија за писање" истражује колико о писцу говори окружење у којем ствара, његово острво писаћег стола.

Дугалић чита стихове
Текстове из дела Милорада Павића чита глумац Небојша Дугалић, аутор је Марија Миљевић Рајшић, а филм је настао у продукцији Културно уметничког програма РТС.
Цео разговор никада није јавно приказан.

- Ово је својеврсна "књижевна географија" простора у којем је академик и писац Милорад Павић живео и стварао, коју откривамо кроз шетњу његовим станом који је данас пишчев Легат. Гледаоци ће моћи да виде вредан архивски материјал, разговор са писцем, снимљен пре 12 година, који до сада није био интегрално приказан - каже Марија Миљевић.

Прочитајте још: Тито је знао, а видовњакиња најавила: ЗЛАТНА ВОДА у Змајеву открива Атилин гроб

Марија Миљевић Фото: Приватна архива

Писац је Марији Миљевић открио тајне које стоје иза предмета којима је био окружен, а који су били инспирација за неке од његових прича и романа, попут "Предела сликаног чајем" "Тунижанског кавеза", као на пример.

Марија са писцем
Писац је чувао тајне предмете...

Прочитајте још: Стаљинов САН био је да на Арктику роди ЛИМУН, па је Лисенко смислио "ЈАРОВИЗАЦИЈУ"! Онда је настао СКАНДАЛ (ВИДЕО)

- Испричао нам је и о кутију за писање која је стара 100 година и пронађена у Котору, има безброј тајних фијока, а која му је послужила као структура за истоимени роман и открива бројне приче његових предака, које су, како каже записане у огледалима његовог стана - истиче Марија.

Промоција филму у Паризу
Како је у 20 веку настао први роман 21. века!

Павић је Марији показао и рукопис чувеног "Хазарског речника". Испричао јој је и како је настао овај роман који је преведен на више од 40 језика и који су критичари, иако је написан у 20, назвали првим романом 21. века.

Прочитајте још: Руси "одлепили" за гардеробом од КОПРИВЕ И КОНОПЉЕ: Тканине спречавају РАК КОЖЕ, а верује се да постоје и друга лековита својства

Милорад Павић за радним столом Фото: Архива Новости

Овај ТВ филм је уочи пандемије приказан у Српском културном центру у Паризу, на вечери под називом "Фантастични светови Милорада Павића".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas