Главни фактор беспрекорног изгледа Јапанки јесте дефинитвно њихов режим исхране.
Погрешно је мишљење да Јапанци једу само суши. Напротив - њихов јеловник је пуно богатији и осим рибе садржи плодове мора и зачинско биље, поврће, соју, пиринач, воће, зелени чај...
Висококалорична јела, као и брза храна, ретко се могу видети на њиховом тањиру. Код одабира хране важно им је да буде сезонска и свежа, зими једу месо, рибу, супе и топле напитке, док лети једу плодове мора, хладне супе, салате и рамен.
Поврће се увек реже на листове
Кување, печење на жару, кување на пари, динстање на врло мало уља – тако се припрема храна у Јапану. Поврће се увек реже на листове како би се што мање термички обрадило, а задржало што више хранљивих материја.
Природна лепота, боја и укус су им на првом месту, зато су врло опрезни са зачинима и пазе да не претерају и оптерете желудац.
Једу полако
Унос хране за Јапанке је читав ритаул. Једу полако, у малим залогајима и малим порцијама. Храна се ретко декорише јер се инсистира на природном изгледу, а скоро никад се не стављају два различита јела на исти тањир јер се то сматра недостатком укуса.
Увек пиринач
Пиринач је саставни део скоро сваког јела у Јапану, а најчешће се припрема само уз додатак соли и маслаца.
Разноврстан доручак
У Јапану пракса доручка је таква да се мора састојати од различитих намирница и неколико малих порција. Требало би бити неколико јела, обично риба, рижа, омлет, мисо супа, соја и мало поврћа. Уз, наравно, чај.
Нема слаткиша и колача
Јапанци ретко једу десерте, а када и једу, то је у малим количинама. Немају бомбастичне торте и колаче, а праве чак и сладолед од пиринча (моки). Ово су слаткиши с ниским садржајем шећера и ми их вероватно не бисмо ни волели - осим што је последица конзумирања истих савршено раван стомак.
(Ало)