Oglas
· · Komentari: 0
TOP FORMA

Kukuruz DIJETA: Ishranom ojačajte pluća (JELOVNIK)

Na listi Instituta za istraživanje hrane "Norič", kukuruz šećerac zauzima prvo mesto kao namirnica koja štiti ovaj organ i snažan je antioksidans

1632997659_Depositphotos_148361389_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Početak sezone respiratornih infekcija i pandemija kovida zahtevaju dodatni oprez u očuvanju zdravlja pluća. Osim fizičke aktivnosti i što češćeg izlaska na čist vazduh, stručnjaci kažu da je za jačanje funkcije ovog vitalnog organa veoma važna i ishrana.

Pročitajte još: Nema gladovanja: Proverena DIJETA za menopauzu i bolnu menstruaciju (JELOVNIK)

Istraživanja su pokazala da određene namirnice mogu da pomognu u zaštiti pluća, pa čak i u smanjenju eventualnih oštećenja i simptoma bolesti.

Cvekla, jabuke, grašak...
Uz šećerac bi trebalo jesti i što više crnog, crvenog i belog luka kao i praziluka. I cvekla se smatra dobrom za funkciju pluća, kao i paprika, jabuke, bundeva, paradajz sok, borovnice, zeleni čaj, kupus, grašak, sočivo, maslinovo ulje, jogurt, brazilski orah, kafa, kakao...

Pametnim odabirom hrane iz pluća se može izbaciti velika količina katrana i toksina nagomilanih dugogodišnjim pušenjem.Osim toga, određene namirnice smanjiće i rizik od pojave infekcije i raka respiratornih organa.

Šećerac štiti pluća

Na listi koju je sastavio tim britanskih stručnjaka sa Instituta za istraživanje hrane "Norič", kukuruz šećerac zauzima prvo mesto kao namirnica koja štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans.

Pročitajte još: Dijeta kojom se gube kilogrami i sprečavaju NADUTOSTi gasovi (JELOVNIK)

Ponedeljak

doručak: kukuruz šećerac začinjen sa slaninom i kiselim mlekom

ručak: paradajz čorba, grašak sa piletinom, kupus salata

večera: pita bundevara i nekoliko brazislkogh oraha

Pročitajte još: Nema gladovanja: Proverena DIJETA za menopauzu i bolnu menstruaciju (JELOVNIK)

Utorak

doručak:kukuruz šećerac sa kašikom pavlake i sitno seckane pečenice

ručak: kuvano sočivo i salata od sveže rendane cvekle začinjena maslinovim uljem

večera: integralne testenine u paradajz sosu sa sitnim sirom

Sreda
doručak: omlet sa prazilukomručak: bela čorba od pilećeg mesa, paškanata i krompira, i dinstana junetina sa renomvečera: pileće belo na žaru i kupus salata

Četvrtak

doručak: salata od kukuruza šećerca, sveže paprike, crvenog luka i crvenog pasulja

ručak: musaka od tikvica sa mlevenom junetinom i salata od cvekle

večera: projara sa povrćem po izboru

Pročitajte još: Dijeta PUN TANJIR: 10 namirnica koje možete jesti neograničeno! (MENI)

Petak

doručak: palenta sa slaninom i semenkama susama, kiselo mleko

ručak: boranija sa mesom, kupus salata

večera: sardina sa lukom

Foto: Depozit

Subota

doručak: palenta sa jogurtom

ručak: pirinač sa povrćem i meso po izboru

večera: integralni hleb sa humusom, ćureća prsa, jogurt

Pročitajte još: Rotaciona DIJETA za oktobar: Gladujte samo nekoliko sati dnevno (SATNICA)

Nedelja

doručak: kukuruz šećerac i kiselo mleko

ručak: krompir čorba i salata od cvekle

večera: prepečen hleb sa domaćim sirom i jajima, paprika i paradajz

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas