· · Коментари: 0
ТОП ФОРМА

Кукуруз ДИЈЕТА: Исхраном ојачајте плућа (ЈЕЛОВНИК)

На листи Института за истраживање хране "Норич", кукуруз шећерац заузима прво место као намирница која штити овај орган и снажан је антиоксиданс

1632997659_Depositphotos_148361389_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Почетак сезоне респираторних инфекција и пандемија ковида захтевају додатни опрез у очувању здравља плућа. Осим физичке активности и што чешћег изласка на чист ваздух, стручњаци кажу да је за јачање функције овог виталног органа веома важна и исхрана.

Прочитајте још: Нема гладовања: Проверена ДИЈЕТА за менопаузу и болну менструацију (ЈЕЛОВНИК)

Истраживања су показала да одређене намирнице могу да помогну у заштити плућа, па чак и у смањењу евентуалних оштећења и симптома болести.

Цвекла, јабуке, грашак...
Уз шећерац би требало јести и што више црног, црвеног и белог лука као и празилука. И цвекла се сматра добром за функцију плућа, као и паприка, јабуке, бундева, парадајз сок, боровнице, зелени чај, купус, грашак, сочиво, маслиново уље, јогурт, бразилски орах, кафа, какао...

Паметним одабиром хране из плућа се може избацити велика количина катрана и токсина нагомиланих дугогодишњим пушењем.Осим тога, одређене намирнице смањиће и ризик од појаве инфекције и рака респираторних органа.

Шећерац штити плућа

На листи коју је саставио тим британских стручњака са Института за истраживање хране "Норич", кукуруз шећерац заузима прво место као намирница која штити плућа од карцинома, јер представља снажан антиоксиданс.

Прочитајте још: Дијета којом се губе килограми и спречавају НАДУТОСТи гасови (ЈЕЛОВНИК)

Понедељак

доручак: кукуруз шећерац зачињен са сланином и киселим млеком

ручак: парадајз чорба, грашак са пилетином, купус салата

вечера: пита бундевара и неколико бразислкогх ораха

Прочитајте још: Нема гладовања: Проверена ДИЈЕТА за менопаузу и болну менструацију (ЈЕЛОВНИК)

Уторак

доручак:кукуруз шећерац са кашиком павлаке и ситно сецкане печенице

ручак: кувано сочиво и салата од свеже рендане цвекле зачињена маслиновим уљем

вечера: интегралне тестенине у парадајз сосу са ситним сиром

Среда
доручак: омлет са празилукомручак: бела чорба од пилећег меса, пашканата и кромпира, и динстана јунетина са реномвечера: пилеће бело на жару и купус салата

Четвртак

доручак: салата од кукуруза шећерца, свеже паприке, црвеног лука и црвеног пасуља

ручак: мусака од тиквица са млевеном јунетином и салата од цвекле

вечера: пројара са поврћем по избору

Прочитајте још: Дијета ПУН ТАЊИР: 10 намирница које можете јести неограничено! (МЕНИ)

Петак

доручак: палента са сланином и семенкама сусама, кисело млеко

ручак: боранија са месом, купус салата

вечера: сардина са луком

Фото: Депозит

Субота

доручак: палента са јогуртом

ручак: пиринач са поврћем и месо по избору

вечера: интегрални хлеб са хумусом, ћурећа прса, јогурт

Прочитајте још: Ротациона ДИЈЕТА за октобар: Гладујте само неколико сати дневно (САТНИЦА)

Недеља

доручак: кукуруз шећерац и кисело млеко

ручак: кромпир чорба и салата од цвекле

вечера: препечен хлеб са домаћим сиром и јајима, паприка и парадајз

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.