Oglas
· · Komentari: 0

Namirnica koja vam može pomoći da smršate: Stručnjaci kažu da će vam biti veran saveznik u borbi protiv viška kilograma

Može vam pomoći i da skinete salo sa stomaka

1688715843_dijeta.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Telesne masnoće su od velikog značaja za apsorbovanje hranljivih sastojaka i proizvodnju važnih hormona. Međutim, postoji jedna vrsta masnoće koja je loša za vaše zdravlje: unutrašnje masti.

- Visceralna masnoća je vrsta telesne masti koja se skuplja duboko u trbušnom delu, ispod mišićnog sloja i utiče na vaše unutrašnje organe, jetru, stomak i creva. Ona nije ista kao masnoća na stomaku koju možete videti - ističe Roksana Ehsani, nutricionistkinja američke Akademije za ishranu i dijetetiku.

- Iako ona nije vidljiva spolja, može da utiče na vaše zdravlje tako što će dovesti do višeg krvnog pritiska i poveća rizike od razvoja određenih stanja kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes, insulinska rezistencija pa čak i nekih vrsta tumora - dodala je.

Jedan od načina da se smanji unutrašnja masnoća je promena ishrane, a možete da počnete jednostavnim, lakim promenama. Za početak u ishranu dodajte jednu od najboljih namirnica za smanjenje masti u predelu stomaka – običan, nemasni grčki jogurt.

- Istraživanje je pokazalo da hrana bogata proteinima, kalcijumom i vitaminom D može biti povezana sa smanjenjem visceralne masnoće. Zato običan nemasni grčki jogurt treba da bude hrana broj jedan za sve one koji žele da smanje ovaj tip masnoće - ističe Ehsani za portal „Eat this“.

Najveća prednost ove namirnice je njen sadržaj proteina.

- Običan, nemasni grčki jogurt uglavnom sadrži 20-23 grama proteina po porciji (jednoj šoljici). Konzumiranje hrane bogate proteinima može da smanji osećaj gladi i podstakne sitost. Takođe, manje je verovatno da ćete se prejedati ako unosite proteine tokom obroka - kaže ova nutricionistkinja.

Proteinima je potrebno mnogo vremena da se svare, što pomaže kod osećaja sitosti. Istraživanja pokazuju i da je visok unos proteina povezan s nižim BMI, manjim obimom struka i boljim nivoom dobrog holesterola. Osim toga, jogurt sadrži probiotike koji pomažu u održavanju zdrave mikroflore creva.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas