Poslužite je ohlađenu i uživajte u dezertu koji osvaja na prvi zalogaj.
Ako ste u potrazi za osvežavajućim, laganim i kremastim dezertom, ekler torta je pravi izbor za vas. Ova torta spaja najbolje od čuvenih eklera – bogat krem, nežne kore i savršenu glazuru – ali u jednostavnijem i bržem izdanju.
Priprema je veoma laka, pa je idealna i za one koji nemaju mnogo iskustva u kuhinji. Gotova je za tili čas, a rezultat je torta koja se topi u ustima.
Zahvaljujući svom osvežavajućem ukusu i laganoj teksturi, savršena je za tople letnje dane.
Sastojci:
- 150 g (1 šolja) praha za puding
- 200 g šećera
- 800 ml (4 šolje) mleka
- 300 ml (1 1/2 šolje) slatke pavlake
- 400 g keksa
- 100 ml mleka (za umakanje keksa)
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 50 ml mleka
Priprema:
U jednu posudu sipajte puding prah, šećer i 400 ml mleka pa dobro izmešajte da nema grudvica. Zatim prespite u lonac i stavite na tihu do srednju vatru i dodajte još 400 ml mleka. Mešajte dok se ne zgusne, zatim sklonite sa vatre da se prohladi.
Za to vreme u jednu posudu sipajte slatku pavlaku i mikserom je miksujte dok se ne napravi zgusnuti sneg. Sneg dodajte u prethodno napravljenu kremu i mikserom sjedinite.
Pripremite keks i mleko. Jedan po jedan keks umačite u mleko tako da tek malo omekšaju, pa ih ređajte po dnu pleha. Preko prvog reda dodajte polovinu žute kreme. Složite još jedan red keksa, pa preko drugu polovinu kreme, pa ponovo red keksa, prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 1-2 sata.
Istopite čokoladu i dodajte joj 50 ml mleka, dobro umešajte i prelijte preko kolača.
(Glossy)