Oglas
· · Komentari: 0

Koliko dugo treba da se kuvaju jaja u zavisnosti od toga da li želite rovita, meka ili tvrda

Kuvana jaja su mnogima omiljeni doručak

1675956417_shutterstock_1179449986.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Šta je savršeno kuvano jaje? Belanca su čvrsta i nisu gumena, a žumanca kuvana, ali i dalje kremasta. Kako je kuvanje jaja u principu jednostavan proces, samo se stave u šerpu i preliju vodom, ljudi često pomisle kako ne postoji šansa da ne uspeju. Ali, to je greška, jer koliko god delovalo lako, ipak postoje stvari na koje treba da obratite pažnju. U nastavku teksta pročitajte kako da lako skuvate jaja pomoću jednostavnih trikova. 

Kada sipate vodu (neka bude hladna) u šerpu vodite računa da ona bude 3 cm iznad jaja. Nikako nemojte da sipate vrelu vodu, jer postoji veća mogućnost da popucaju usled temperaturnih promena. Dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone, jer će onda pomoći da kasnije lakše skinete ljusku, pa ostavite da proključa. Nakon toga odmah sklonite vodu sa šporeta i poklopite. Ona će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi, a u zavisnosti od toga kakva jaja želite toliko ih ostavite u šerpi.

  • Ako ih ostavite 4 minute dobićete meko kuvana jaja i tada će žumance biti kao kada pripremate poširano. 
  • Ako ih ostavite 6 minuta, žumance će biti malo tvrđe na ivici, ali u sredini će i dalje biti tečno. 
  • Ako ih ostavite 8 minuta, žumance će ostati mekano i kremasto, a ukus će biti savršen. 
  • Ako ih ostavite 10-12 minuta jaja će biti tvrdo kuvana. 

Pomoću jednog saveta možete lako da očistite ljusku, a to je da kuvana jaja prebacite kratko u posudu sa ledenom vodom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas