Oglas
· · Komentari: 0

TRIK SVAKE DOMAĆICE KOJA IZNOSI NA STO JELA KAO IZ KAFANE: Koliko soli staviti u ćevape, pljeskavice i musaku?

So je sitnica koja pravi veliku razliku – od nje zavisi hoće li ćevapi, pljeskavice i musaka biti bezukusni ili savršeno ukusni.

1756813415_shutterstock_1819486118.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

So je često na lošem glasu, ali istina je da je ona jedan od ključnih začina bez kog gotovo nijedno jelo ne bi imalo pun ukus. Ipak, kada je u pitanju mleveno meso, važno je znati koliko soli je zaista potrebno – da bi jelo bilo sočno, ukusno i ujedno zdravo.

Mleveno meso je osnov mnogih jela – od ćuftica, pljeskavica i ćevapa, pa sve do musaka, lazanja, bolonjeze sosa i kobasica. Upravo zato pitanje „koliko soli ide u mleveno meso?“ postaje itekako važno.

Idealna količina soli za ćevape, pljeskavice i mesne rolate

Za jela od mlevenog mesa koja se oblikuju (ćufte, uštipci, rolat, ćevapi, pljeskavice) so se obavezno dodaje unapred. Najbolja mera je oko 20 g soli na 1 kg mesa – otprilike 2 ravne kašičice. Ako koristite mešavine začina koje već sadrže so, obavezno smanjite količinu da jelo ne bi bilo preslano.

Savet:

Uvek solite meso malo manje nego što mislite da treba. Tokom pečenja i kuvanja ukus soli se pojačava, a uvek možete naknadno dodati so, dok previše posoljeno jelo ne možete popraviti.

So u jelima sa sosom (musaka, bolonjeze, lazanje)

Kod jela gde se mleveno meso prži u mrvicama i zatim dodaje u sos, količina soli zavisi od toga koliko je sam sos začinjen. U proseku, i ovde važi pravilo do 2 kašičice soli na 1 kg mesa. Prednost ovih jela je što uvek možete dodati so naknadno, dok ispravljanje preslanog jela praktično nije moguće.

Koliko soli ide u kobasice i sudžuke

Kod suhomesnatih proizvoda i kobasica so ima i konzervirajuću ulogu. Zato se obično meso prvo posoli sa manjom količinom (8–10 g na 1 kg mesa) da bi pustilo tečnost, a zatim se dodaje još prilikom mlevenja. Ukupna količina ne bi trebalo da prelazi 18–20 g soli na 1 kg mesa.

Iako je so neizostavna u pripremi mlevenog mesa, ključno je da se koristi umereno. Prava mera neće samo poboljšati ukus, već i sačuvati zdravlje. Pravilo „što više, to bolje“ ovde sigurno ne važi – a najlepše jelo je ono koje je začinjeno taman koliko treba.

(Stvar ukusa)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas