Oglas
· · Komentari: 0

NAJLAKŠI RECEPT ZA NAJUKUSNIJU TORTU HAVANA: Gotova je za MANJE od POLA SATA i najvažnije je da se KORE NE PEKU

Osvežavajući desert idealan za svaku priliku

1702116515_1464580_egipcanka_ls.jpg
Foto: Printskrin
Oglas

Torta Havana , iako joj ime asocira na daleku Kubu nema tačno značenje svog naziva i nedostaju istorijski podaci o njenom poreklu. Ono što je sigurno jeste da ova lagana i kremasta poslastica donosi osvežavajuću notu tropskih plaža, idealno je za hladne mesece kad nam fali taj sunca zrak.

Bogata aroma orašastih plodova, karakteristična za Havana tortu, neizostavan je deo zimske kuhinje i prazničnih slatkiša, naročito kad je upotpunjena prelepim hrskavim karamelom. Ova poslastica stoga postaje sveprisutna tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika, jer unosi notu egzotike u tradicionalne praznične trpeze.

Ono što ovu tortu čini još primamljivijom jeste činjenica da se kore za nju ne peku. Brza priprema i minimalan broj sastojaka čine je ekonomičnim rešenjem u poređenju s kompleksnijim tortama koje zahtevaju više koraka i filova. Ipak, zadovoljstvo koje pruža na nepcima ne može se meriti ni sa čim drugim – kao da ste proveli dan u kuhinji, iako je istina suprotna!

 

Vreme pripreme:

30 minuta

 

Sastojci:

1 l mleka

3 kesice želatina (30g)

400 g šećera

1/2 l slatke pavlake

200 g napolitanki

200 g lešnika

200 g mlevenog keksa

Priprema:

1. Otopite pola količine šećera u šerpici pa dobijeni karamel izlijte na pek-papir i ostavite da se ohladi. Dobijenu smesu izmrvite prstima na sitnije komade.

2. Komade karamela ubacite u secka sa lešnikom i napolitankama a na kraju dodajte mlevenu plazmu. Dobijenu smesu za koru podelite na 5 jednakih delova

2. Želatin razmutite u malo mleka. Ostatak mleka skuvajte sa ostatkom šećera. Kad provri, u razmućen želatin dodajte 2 kašike vrelog mleka, pomešate da nema grudvica, pa ubacite u mleko sa šećerom.

3. Pavlaku umutite mikserom u čvrst šlag i ulijte ohlađeno mleko sa želatinom.

4. U kalupu s pokretnim ivicama (ili šerpu) obloženom pek-papirom ubacite jedan deo kore, utapkajte da se lepo rasporedi pa namažite šlagom s mlekom. Ređajte naizmenićno koru i fil i završite korom.

5. Ostavite preko noći u frižideru.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas