· · Number of comments: 0
AKROŠKA

Napravite ROZE letnju RUSKU čorbu koja se NE KUVA (Foto)

Tokom vrelih letnjih dana u Rusiji izbegavaju da dom dodatno zagrevaju kuvanjem, pa se u ovoj velikoj zemlji na visokim temperaturama sprema hladna supa "akroška".

6895.png
Puna je vitamina i daje energiju Foto: Arhiva Novosti

Olga Stojanović, po majci Ruskinja, rasla je u Astani sa bakom Olgom Mihajlovnom Polivjanovnom i za "Ruski travar" otkriva porodični recept za ovu letnju supu. Olga radi u Turističkoj organizaciji Srbije i u Rusiji promoviše našu zemlju.

Pročitajte još: Rusi nisu poznati po slatkišima, ali ovaj KOLAČ morate probati

Olga Stojanović

- Recept je jednostavan i mogu da ga pripreme i neiskusne kuvarice - kaže Olga.

Recept je jednostavan i za neiskusne domaćice.

Nema kuvanja, pa može da se pripremi i na putovanju, u svim uslovima i bilo gde. Akroška odlično osvežava i brzo se priprema. Ima prelepu roze boju koju joj daje cvekla. Oni koji ne vole ovo izuzetno zdravo korenasto povrće mogu da pripreme i supu "halodnik", koja se od "akroške" razlikuje i po tome što se dodaje seckana šunka, kobasica, pa i viršla, ko to voli.

Potrebni sastojci

Postoji mnogo recepata za hladnu letnju supu. U nekim delovima Rusije supu prave sa kvasom.  Kefir može da se zameni i ajranom, ali i nemasnim jogurtom.

Osnova supe su kefir i mlado pobrće.

- Osnova supe su kefir i mlado povrće, a oni koji je spremaju mogu da promene recept i dodaju namirnice koje oni vole - ističe Olga.

Neki dodaju šargarepu, a mnogi Rusi stavljaju i svež i kiseo krastavac. Krajem leta je teško naći mlade rotkvice, ali one nisu neophodan sastojak. Ko ne voli mirođiju može da je zameni peršunom.

Ova supa se ne pravi zimi, pre sve zato što je hladna, a i teško je pronaći sveže, mlade namirnice. Rusi zimi obično jedu boršč koji greje i okrepljuje.

Sve se sitno isecka

 AKROŠKA

  • 1 krompir
  • 1 jaje
  • 1 cvekla
  • 1 krastavac
  • veza mladog luka
  • veza rotkvica
  • veza mirođije
  • kefir

Krompir, jaje i cvekla se skuvaju. Krompir i jaje se iseckaju na kockice, a cvekla može i da se izrenda. Krastavac se isecka na kockice. Mladi luk i rotkvice se iseckaju na kolutiće. Sve se ubaci u duboku činiju, zalije kefirom da ogrezne i doda sitno seckana mirođija. Kada se promeša dodaju se so i biber prema ukusu.

Promeša i gotovo je

HALODNIK

  • 1 krompir
  • 1 jaje
  • 1 kobasica, šunka ili viršla
  • veza mladog luka
  • veza rotkvica
  • veza mirođije ili peršuna
  • kefir ili kvas

Krompir i jaje se skuvaju i iseckaju na kockice, pa sipaju u duboku činiju. Šunka ili kobasica se iseckaju na kockice i dodaju u činiju. Rotkvice i mladi luk se iseckaju na kolutiće, kao i mirođija. Sve se prelije kefirom i dobro promeša, pa začini po želji.

Pročitajte još: Olga je razgovarala sa duhom MRTVE MAJKE, a muž ju je voleo do kraja života - Razlog se i danas PREPRIČAVA

CVEKOLJI

Prelepe je boje
  • 1 cvekla
  • 1 jaje
  • 1 krompir
  • 1 šargarepa
  • 1 krastavac
  • 2 kisela krastavca
  • veza rotkvica
  • veza mladog luka
  • veza mirođije ili peršuna

Supa se priprema na isti način kao i ostale, sa tom razlikom što se dodaje kiseli krastavac koji daje još jednu note svežine. Šargarepa može da se skuva i doda, ali i da se izostavi.

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.